👉 Gestul unui echipaj de politie din Dej, care ar trebui sa insemne normalitate pentru oricare dintre noi, ar putea salva viata unei pisici. Felina a fost accidentata de o masina pe trecerea de pietoni din zona Gilaura, iar mai apoi lasata sa agonizeze in ploaie, pe asfalt.
Un echipaj al politiei rutiere a vazut animalul aflat in suferinta, care incerca sa se tarasca spre trotuar. Politistii nu au stat pe ganduri, ci l-au luat in autospeciala si l-au dus la cabinetul veterinarului Asociatiei Anima Pro Terra. La un prim consult, pisica nu are fracturi, dar are o lovitura puternica in zona capului. Acum este pe maini bune si a ramas sub supraveghere, primind tratament de specialitate.
Pentru ca pisicile nu au cip, stapanul acesteia inca nu a fost gasit.

👉 Zilele trecute, pe aeroportul din Cluj a început o călătorie aparte pentru un grup de patru elevi și trei profesori de la Scoala “Avram Iancu” din Dej.  Acestia fac parte din programul Erasmus, prin care descopera locuri noi, oameni speciali, școli de prin alte părți, cărți pedagogice, metode de lucru, bucurii școlare și nu numai.
În cadrul proiectului de parteneriat școlar intitulat “Să dezvoltăm tehnicile educaționale pornind de la contextul regional”, în perioada 22 – 25 februarie, în orașul Mersin din Turcia se derulază o nouă reuniune de învățare și schimb de bune practici. Echipele participante au pregătit materiale de prezentare a costumelor populare regionale, a motivelor artistice tradiționale și a cântecelor populare specifice tărilor participante. De asemenea, profesorii, alături de elevi, vor demonstra tehnici didactice de valorificare a specificului regional la diferite discipline școlare. Grupul Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” este format din directoarea Livia Pop, profesoarele Laura Câmpean și Anamaria Molnar și elevii Bianca Chit și Bianca Nicole Sică din clasa a VIII-a B, Alexandru Apan din clasa a VIII-a A și Dorian Agrișan din clasa a VI-a E.

👉 Un tanar francez, in varsta de 33 de ani, a fost arestat de politistii clujeni, dupa ce a injunghiat un medic, cetatean marocan. Totul s-a intamplat intr-o locuinta din cartierul Zorilor, unde cei doi se aflau in vizita la un prieten comun. Victima a ajuns de urgenta la spital, unde a fost operata. După examinarea medico-legală a acestuia, s-a constatat faptul că leziunile suferite i-au pus în primejdie viaţa, astfel ca autorul este cercetat pentru tentativa de omor. Bărbatul de 33 de ani a fost reținut pentru 24 de oreiar mai apoi arestat pentru 30 zile.

👉 Politistii din Dej au desfășurat o noua acțiune preventivă cu efective mărite, pentru responsabilizarea participanților la trafic, dar si pentru combaterea faptelor antisociale si a cersetoriei. In cadrul actiunii au fost legitimate 236 de persoane, verificate 127 masini, și mai multe societăți comerciale.
Pentru neregulile constatate s-au aplicat 89 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare de peste 17.000 de lei. Dintre acestea 63 pentru abateri la regimul rutier. De asemenea, polițiștii au reținut patru permise de conducere si doua certificate de inmatriculare.

👉 Pana in 2024, toate judetele vor incepe sa emita carti de identitate electronice, implementate de aproximativ un an doar la Cluj-Napoca, in cadrul unui proiect pilot. Anuntul a fost facut ieri de ministrul cercetarii, Marcel Bolos, care a spus ca trimestrul alpatrulea din anul 2024 este deadline-ul de implementare. Pana in anul 2031,toate buletinele actuale vor fi inlocuite in mod natural cu noile carti de identitate. Acestea au dimensiunea unui card bancar şi pe lângă informaţiile care se află şi pe actualele buletine vor avea şi un cip pe care vor fi stocate două amprente digitale şi o amprentă facială. Vor fi şi alte elemente de siguranţă care se regăsesc şi pe cărţile de identitate din alte ţări europene. Şi asta pentru că, spun poliţiştii, buletinele clasice româneşti sunt cel mai uşor de falsificat.
Românii vor putea alege şi pentru buletine fără cip, tot de dimensiunea unui card bancar, însă nu le vor putea folosi şi pentru a ieşi din ţară. Pentru a ieşi din ţară vor avea nevoie de un paşaport care va avea un cip.

👉 34 000 euro. Atat va cheltui Consiliul Judetean Cluj pentru o noua pagina de internet. Site-ul își schimbă înfățișarea la scurt timp după ce a făcut subiectul atacului venit din partea unui hacker.
În urma evaluării ofertelor înregistrate, instituția a ales să colaboreze cu firma ROT Systems din București, care s-a ocupat și de paginile de internet ale CFR Călători.
Compania primește pentru modificarea site-ului Consiliului Județean Cluj suma de 167.800 de lei.
Operațiunea încă nu s-a finalizat, chiar dacă deja pagina de internet și-a schimbat înfățișarea.

👉 Peste 190.000 de cetăţeni maghiari care locuiesc în România vor primi prin poştă buletinele de vot pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care vor avea loc în 3 aprilie, a declarat ieri la Cluj Attila Nagy, preşedintele Biroului Electoral Central din Ungaria .
Oficialul a atras atenţia asupra faptului că cei care au dobândit cetăţenia maghiară nu au primit automat şi drept de vot: pentru asta a fost nevoie şi de înregistrarea pe listele electorale. La alegerile parlamentare din Ungaria pot vota doar maghiarii care au mai făcut asta după obţinerea cetăţeniei sau care se înregistrează acum pe pagina de internet valasztas.hu (VALOSTAS), până la termenul-limită de 9 martie.

👉 Indemnizaţia de şomaj şi alte beneficii sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referinţă se majorează de la 1 martie cu 5,1%..dupa ce valoarea ISR rește de la 500 de lei la 525,5 lei.
Beneficiile de asistenţă socială care sunt raportate la acest indice sunt ajutorul social,
alocaţia pentru susţinerea familiei,
alocaţia lunară de plasament,
prestaţiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulţi şi copii),
nivelul minim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului
indemnizaţia de acomodare,
sprijinul pentru adoptatori si ajutorul pentru refugiaţi.
De exemplu, baza de calcul pentru indemnizaţia de şomaj va fi majorată de la 375 de lei la 394 de lei, prima de inserţie va creşte de la 1.500 la 1.576 de lei şi subvenţia pentru persoane marginalizate de la 2.000 la 2.102 lei.
Acelaşi procent de creştere, de 5,1%, va fi aplicat şi în cazul beneficiilor de asistenţă socială. Spre exemplu, ajutorul social urmează să crească de la 142 la 149 de lei,iar indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului, de la 1.250 la 1.314 lei.

👉 Reprezentanții Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj au anunțat reluarea a nu mai puțin de 42 de destinații, printre care și câteva noutăți.
Astfel, potrivit acestora, de anul acesta, din Cluj vom avea noi zboruri catre Abu Dhabi, Malta, Nissa, Stuttgard si Ibiza. Lista intreaga a zborurilor care vor fi reluate de pe aeroportul din Cluj poate fi vazuta pe site-ul aeroportului.

👉 Astazi vremea continua sa se raceasca, iar soarele va fi scump la vedere intreaga zi. Temperatura maxima nu va trece de 7 grade celsius, iar minima va cobori la noapte pana la -3.

 

 

Alex Prunean