Mai mulți dejeni și-au exprimat în ultima perioadă dorința de a fi organizat și în orașul nostru un Târg de Crăciun, la fel cum se fac în marile orașe ale țării.

Căsuțe ale vendorilor cu bunătăți și produse tradiționale, suveniruri, decorațiuni de iarnă, sunt doar câteva din lucrurile care ar aduce în zona centrală atmosfera de sărbători. În majoritatea orașelor, târgurile de Crăciun au fost externalizate și organizate de firme private, tocmai pentru a se reduce banii cheltuiți din bugetul local, însă cei cu tradiție în organizarea târgurilor de Crăciun nu prea sunt interesați de orașe mici precum Dejul, deoarece puterea de cumpărare este mai mică.

Primăria a transmis că intenționează să se creeze o atmosferă de sărbătoare în zona centrală, căsuțe cu vânzare de produse alimentare și nonalimentare, achiziționate recent special pentru asta, scenă pentru desfașurarea de spectacole specifice perioadei, care vor fi susținute de elevi din școlile dejene, bradul și iluminat festiv, care va fi pornit cu ocazia Zilei Naționale a României.

La Cluj-Napoca, în 24 noiembrie va fi inaugurat Târgul de Crăciun, iar în 1 decembrie Târgul de Iarnă.

⚡⚡⚡

România s-a calificat sâmbătă seara la Euro 2024, după ce a învins Israel cu 1-2 în meciul jucat în Ungaria.

Țara noastră s-a calificat la campionatul european după 8 ani de pauză. Israelienii au deschis scorul în minutul 2, prin Zahari, dar „tricolorii” au reușit să întoarcă rezultatul. Pușcaș a egalat în minutul 10, iar Ianis Hagi a adus victoria României în minutul 63.

În ultima etapă din Grupa I a preliminariiilor EURO 2024, „tricolorii” vor juca, maine, de la ora 21:45, pe Arena Națională, împotriva Elveției, într-un meci transmis în direct de Antena 1.

Pentru a câștiga grupa, România are nevoie de un egal.

Ultima oară când naționala noastră a participat la Campionatul European a fost în 2016. EURO 2024 va fi găzduit de Germania.

⚡⚡⚡

Câteva zeci de persoane din comunitatea palestiniană, dar și clujeni au participat ieri la o comemorare a victimelor din Fâșia Gaza.

Oamenii spun că își plâng morții, dar continuă să lupte pentru cei vii, acesta fiind și numele evenimentului organizat la monumentul Memorandiștilor. Oamenii au mers cu steagurile Palestinei, dar și cu pancarte pe care scria „Palestina Libera”. Cei prezenți au aprins lumânări în memoria celor 11.000 de victime din Fâșia Gaza, iar numele acestora au fost scrise pe coli de hârtie, care au fost puse în jurul monumentului. Totuși, un tânăr susținător al Israelului a fost scos din mulțime și legitimat de jandarmii clujeni, după ce a început să strige lozinci împotriva celor prezenți la eveniment.

⚡⚡⚡

Sprijinul de stat pentru proceduri de fertilizare in vitro pentru cuplurile sau pentru femeile singure care nu pot să aibă copii va fi acordat și anul viitor.

Mai mult, numărul de beneficiari se va dubla, potrivit Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Astfel, numărul de beneficiari va ajunge de la 10.000 la 20.000 pe an.

Sprijinul se acordă sub forma a două vouchere, pe suport de hârtie, în cuantum de 15.000 de lei (neimpozabil).

  • un voucher în valoare de 5.000 de lei va fi destinat achiziționării de medicamente specifice.
  • al doilea voucher, în sumă de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.

Ministerul precizează că a fost identificată situația potrivit căreia ”numeroasele solicitări ale potențialilor beneficiari care, din cauza condiției restrictive referitoare la cetățenia română pentru ambii parteneri ai cuplului, prevăzută în actul normativ inițial, nu au putut aplica la Program.

Noua condiție va fi ca cel puțin unul din cei doi beneficiari – membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/ să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România. Bugetul estimat pentru derularea programului în 2024 este de 300.000.000 lei.

⚡⚡⚡

Echipa de fotbal Progresul Nireș a devenit campioana de toamnă a ligii a cincea – zona Gherla.

Ieri a avut loc ultima etapa din turul campionatului, iar echipa din Nireș s-a impus cu 4-1 în fața echipei ACS Avantul Bizonii Recea Cristur. Pentru Progresul Nireș au marcat Tiberiu Zelencz, Florin Riflo și de două ori Mate Alex.