Finalul acestei săptămâni va aduce un moment istoric sau simbolic pentru infrastructura din România.

Vom atinge borna de 1000 km de autostradă. Lotul care va fi inaugurat mâine sau cel târziu vineri va fi primul de autostradă din județul Sălaj și nu va fi legat deocamdată de niciun alt tronson pentru că mai e de lucru la loturile învecinate.

Are o lungime de 13 kilometri și ar fi trebuit terminat în urmă cu 11 ani, dar a fost abandonat de americanii de la Bechtel. Acum a fost construit de turcii de la Nurol, care au reușit să își respecte termenul asumat prin contract. Lotul începe din nodul de la Nusfalau și se termină la Suplacu de Barcau, unde nu este prevăzut un nod rutier, dar pentru a nu rămâne o bucată de autostradă muzeu, CNAIR a facut niște bretele provizorii care să îl lege de drumul național. Astfel, lotul nou conține un nod rutier la Nusfalau, 7 pasaje, 5 poduri, o parcare de scurtă durată și o descărcare provizorie prin sens giratoriu la Suplacu de Barcau.

⚡⚡⚡

Pe principiul campaniei „Dai 1 leu pentru Ateneu!”, angajații Tarom au lansat o campanie de donații prin care încearcă să strângă fonduri pentru salvarea companiei de stat, însă conducerea Tarom „se disociază” de acțiunile angajaților.

Sindicatul Unit Tarom (SUT) solicită susţinerea unor activităţi de donaţii şi subscripţie publică de acţiuni pentru salvarea operatorului aerian naţional, care în anul 2023 mai dispune de 12 aeronave şi doar 19 zboruri externe, faţă de 27 de zboruri şi mult mai multe aeronave în anul 1967. În acest context, sindicatul angajaţilor companiei solicită public tuturor membrilor de sindicat, angajaţi şi foşti angajaţi şi totodată tuturor cetăţenilor României, care încă mai cred în brandul TAROM, să susţină renaşterea acestei companii.

Astfel, în perioada următoare sindicatul va susţine o activitate de donaţii pentru salvarea acestei companii şi una de subscripţie publică de acţiuni în vederea ajutorării companiei. Tarom a transmis clar că nu dorește să se asocieze cu această campanie lansată de sindicate.

⚡⚡⚡

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prin Centrul de Cercetare în Tranziție Energetică , împreună cu 22 de parteneri din 8 țări europene, inclusiv România, lansează un proiect de construire a unor clădiri care să scadă emisiile cu efect de seră.

Cu o durată de 42 de luni și o valoare de 6 milioane de euro, proiectul vizează dezvoltarea unei metodologii general valabile privind Casele Pozitive Energetic pentru a facilita tranziția către un viitor neutru din punct de vedere climatic, anunță reprezentanții UTCN. S

copul este de “a crea clădiri” care să aibă un impact net pozitiv asupra mediului și care să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră.

⚡⚡⚡

Cota de TVA pentru locuinţe sociale, alimentele de înaltă valoare calitativă, instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă ar urma să crească de la 5% la 9%.

De asemenea, se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru bere fără alcool şi de alimente cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Aceste măsuri derivă din recomandările din raportul Băncii Mondiale cu privire la eliminarea cotelor reduse de TVA.