Clujenii ies in strada pentru a atrage atentia asupra infectiilor din spitale. Comunitatea DECLIC organizează la Cluj marșul de protest „Neam ucis de nosocomiale”. Acesta va avea loc vineri, 21 octombrie de la ora 18.00 în Piața Unirii. Prin acest demers, se doresta să se atraga atenția autorităților cu oprivire la faptul ca infecțiile nosocomiale fac victime chiar și printre nou-născuți. De asemenea, cei prezenti vor aprinde lumanari pentru cei care au murit din cauza infectiilor din spitale. Se va cere, de asemenea, Ministerului Sănătății să demareze urgent o ANCHETĂ la maternitatea din Cluj-Napoca, unde cel putin 4 bebeluși au murit în ultimul an din cauza infecțiilor nosocomiale. Unul era al unei familii din Dej.
*
România va trece la ora de iarnă în această lună. Astfel, ceasurile se vor da înapoi, ora 4.00 devenind ora 3.00. În fiecare an sunt două schimbări de oră: în martie și în octombrie, motivul principal fiind conservarea energiei. Trecerea la ora de iarnă se va face în ultimul weekend din luna octombrie, atunci când ceasurile se dau cu o oră înapoi.
În martie vom trece din nou la ora de vară, și atunci ceasul se dă cu o oră înainte. Ora de iarnă este considerată ora standard, astfel că diferenţa dintre ora oficială a României şi ora universala este de două ore în perioada orei de iarnă şi de trei ore în perioada orei de vară.
Ziua de 30 octombrie 2022 va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an.
*
Grădinița cu Program Prelungit „Paradisul Piticilor” din Dej organizeaza târgul local „TOAMNA ÎN PARADIS”, ediția a V-a.
Evenimentul va avea loc joi, de la ora 15, în curtea grădiniței.
Acolo veti gasi bunătățile toamnei, zarzavaturi și legume conservate, gemuri, compoturi, zacuscă și prăjituri cu fructe. Organizatorii asteapta pe oricine sa fie alaturi de cei mici, să învețe alături de educatoare, de ceilalți colegi și de toți cei prezenți cât de gustoase sunt roadele toamnei și care sunt tainele unui târg.
_
Parlamentul European a votat ieri o rezoluție referitoare la aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Rezolutia a fost adoptata cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă, fiind înregistrate și 43 de abțineri. Printre cei care s-au abținut se numără și europarlamentari olandezi de la VVD, partidul premierului Mark Rutte.
De asemenea, eurodeputații olandezi din grupul Partidului Popular European (PPE) și cei din Alianța Progresistă a Socialiștilor si Democraților (S&D) au votat în favoarea rezoluției privind accederii României la spațiul de liberă circulație. În schimb, parlamentarii europeni din cadrul Partidului anti-imigrație au votat împotrivă.
Legislativul european îndeamnă astfel țările membre UE să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen. Documentul nu are caracter legislativ, dar reprezintă un semnal politic puternic pentru Consiliul JAI programat în luna decembrie, în care miniștrii Justiției și de Interne ai statelor UE vor decide dacă țara noastră va intra în Schengen. Intrarea in spatiul Schengen inseamna renuntarea controalelor la frontiere.
*
Aeara la Ateneul Român s-au tras la sorți grupele EURO 2023 U21 care se va desfășura la anul în România și în Georgia. Naționala U21 a României va evolua în grupa B la Euro 2023, împotriva Spaniei, Ucrainei și Croației. Meciul de debut al „tricolorilor mici” va fi contra spaniolilor, pe arena din Ghencea.
*
În a XI-a etapă din Liga 2, echipa de fotbal Unirea Dej va întâlni sâmbătă, pe teren propriu, Fotbal Club Brașov.
Duelul dintre Unirea Dej și Fotbal Club Brașov se va consuma cu începere de la ora 11:00, pe Stadionul Municipal Dej. Înaintea acestei confruntări, la jumătatea sezonului regular, dejenii antrenați de Dragoș Militaru ocupă locul 2, cu 21 de puncte acumulate, în timp ce oaspeții pregătiți de Dan Alexa se situează pe poziția cu numărul 11, cu 13 puncte strânse până acum, scrie dej24.
FC Unirea Dej a scos la vânzare bilete pentru jocul din weekend. Până vineri, acestea pot fi achiziționate de la Braco Pub și Cofetăria ”Lemnul Verde”, în timp ce sâmbătă biletele se vor vinde la stadion, începând cu ora 09:30. Prețul unui bilet este de 15 lei.

 

Alex Prunean