Primăria Municipiului Dej informează că din 1 ianuarie ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei vor fi înlocuite cu VENITUL MINIM DE INCLUZIUNE.

Acesta este reglementat prin lege și reprezintă un beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială.

Cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoţită de documentele doveditoare şi angajamentul de plata se depune din 1 ianuarie 2024 la Primăria Municipiului Dej, Serviciul Public de Asistență Socială, poarta 2, sau se poate transmite electronic, pe adresa de e-mail: primaria@dej.ro.

⚡⚡⚡

Creştinii ortodoxi îi sărbătoresc astazi pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor spre Rai.

Conform tradiţiei, în această zi se face marea pomenire a tuturor morţilor din familie, iar credinţa populară spune că de Sfinţii Mihail şi Gavriil nu se lucrează. În România, Sfinții Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.

Peste 1,4 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica astazi. Potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 826.317 bărbaţi şi 634.195 de femei.

Cei mai mulţi români poartă numele Mihai – 369.155 şi Gabriel – 324.983 de persoane.

⚡⚡⚡

Băncile din România au decis să nu mai majoreze comisioanele aferente operațiunilor cu bani cash, a precizat luni Asociația Română a Băncilor (ARB).

Sistemul bancar susține creșterea incluziunii financiare în România, care în prezent este cea mai redusă în rândul statelor Uniunii Europene, de doar 69%”, se arată într-un comunicat al ARB.

Băncile transmit că depunerea de numerar în conturile proprii este, în general, gratuită, în special la multifuncționale. Plățile cu cardul la POS sunt fără comisioane pentru plătitori, la fel ca și plățile cu numerar în conturile prestatorilor prin intermediul multifuncționalelor. Asociația Română a Băncilor mai susține că „înțelege dezideratul autorităților europene privind creșterea încasărilor prin metode electronice de plată pentru a reduce evaziunea fiscală”.

⚡⚡⚡

Reguli noi pentru trotinetele electrice.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, ieri, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede că pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani, iar în cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plăţii, în aplicaţie se va introduce şi se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii, referitoare la legislaţia rutieră. Proiectul mai prevede asigurare obligatorie pentru trotinetele care circulă pe drumurile publice și purtarea obligatorie a căștii de protecție de către conducătorii de trotinete sau biciclete.

De asemenea, bicicletele, trotinetele electrice şi mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente.

Deputaţii din Comisia juridică urmează să ia în discuţie, săptămâna viitoare, un alt proiect de lege care să stabilească toate sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi cu privire la circulaţia pe drumurile publice a trotinetelor electrice.

⚡⚡⚡

Olanda a trimis marţi primele cinci avioane de luptă F-16 în România, care voi fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni.

Aeronavele au aterizat la Fetești și vor deservi Centrul European de Instruire F-16, a precizat MApN. Potrivit sursei citate, Centrul va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 şi va facilita creşterea interoperabilităţii dintre aliaţi. MApN explică faptul că acest centru va contribui la accelerarea procesului de formare a piloţilor români, în contextul în care Armata României se pregăteşte să primească 32 de aeronave F-16, achiziţionate recent din Norvegia.

⚡⚡⚡

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franta că agenţia locală de meteorologie a anunţat emiterea unui cod roşu de inundaţii pentru departamentul Pas-de-Calais şi un cod portocaliu de inundaţii pentru departamentul Nord, pentru următoarele 36 ore.

Autorităţile franceze recomandă cetăţenilor să urmărească evoluţia fenomenelor meteorologice, să evite zonele afectate, condiţiile de circulaţie putând fi extrem de dificile la nivelul reţelei rutiere sau feroviare. De asemenea, pot fi posibile întreruperi ale curentului electric, alunecări de teren şi prăbuşiri ale unor diguri sau poduri”, a transmis MAE.