Istoria se repetă. Șeful ISCTR Cluj, Bogdan Durlea și un inspector de trafic rutier din cadrul aceleași instituții, au fost reținuți de procurorii DNA pentru fapte de corupție.
Procurorii au descins ieri la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Cluj, care are în subordine și județele învecinate. Faptele pentru care se fac cercetări sunt luare de mită, abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Conform procurorilor DNA, în perioada 2021-2023, funcționari din cadrul ISCTR Cluj ar fi „protejat” mai multe societăți comerciale din domeniul transportului de mărfuri prin faptul că le ofereau informaţii referitoare la controalele pe care inspectorii rutieri urmau să le desfăşoare și nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-au constatat.
Pentru aceste „servicii”, o parte dintre funcționari, ar fi pretins și primit de la persoanele „protejate” mai multe sume de bani și alte foloase necuvenite, arată DNA. Mai mult decât atât, deși nu avea voie, Durlea Bogdan, șeful ISCTR Cluj administra o firmă din domeniul transportului de mărfuri, care evident era protejată. Cei doi suspecți urmează să fie prezentați în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.
⚡⚡⚡
Patru români și-au pierdut viața în Italia în urma unui teribil accident rutier soldat în total cu 21 de morți.
Un autobuz electric, cu aproape 40 de oameni la bord, se îndrepta spre un camping din zona Veneţia. La un moment dat, șoferul l-a scăpat de sub control și s-a prăbușit în gol de pe un pod, de la mai bine de 10 metri înălțime. La impact, bateriile care alimntau motorul au luat foc, iar flăcarile au cuprins în scurt timp întreg autbuzul.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis că procedura de identificare a tuturor victimelor s-a efectuat cu dificultate, având în vedere circumstanțele producerii accidentului și gravitatea acestuia. După ce vor fi identificate familiile acestora, autoritățile române vor acorda asistență consulara aparținătorilor pentru repatrierea celor 4 decedați.
⚡⚡⚡
Dejenii care s-au înscris pe site-ul AFM în cadrul Programului Rabla Local, pot depune începând de ieri actele în vederea casării autoturismele uzate. Procedura poate fi consultată pe site-ul Primăriei Municipiului Dej. Municipiul nostru a obținut finanțare pentru 500 de autoturisme uzate, dar s-au înscris în program abia 303 dejeni. Cererea de participare se poate ridica în format fizic de la centrul de informații pentru cetățeni din cadrul Primariei Dej, dar poate fi descarcată și de pe primariadej.ro.
⚡⚡⚡
Un nou traseu turistic, extrem de spectaculos, a fost marcat la sfârșitul săptămânii trecute de către angajații și voluntarii Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj.
Traseul, aflat în cea mai mare parte pe raza comunei Râșca, este de tip circuit și cuprinde o parte a defileului Someșului Cald, între localitatea Rușești (Mărișel) până la Moara veche (Dâlboacă) după care urcă spre localitatea Dealul Mare (Râșca), parcurge creasta Dealului Pietrelor, cu șase puncte de belvedere consecutive cu priveliști spectaculoase, după care coboară șerpuit până înapoi în Rușești. Lungimea traseului este de circa 12,5 km, iar gradul de dificultate este unul ușor.
Cu toate acestea, nu va fi putea fi parcurs iarna din cauza pericolului de alunecare și cădere în gol pe anumite porțiuni ale crestei. Odată marcat, traseul va fi dotat și cu săgeți indicatoare și stâlpi de ghidaj precum și cu panouri.
Deschiderea oficială a traseului turistic este programată în a doua parte a lunii octombrie.