Se modifică bursele școlare de merit.

După ce modalitatea de acordare a burselor școlare de merit a revoltat pe toată lumea, guvernul va schimba modificarea, astfel încât acestea să nu mai fie acordate elevilor cu medii de 1 și 2.

Concret, Guvernul are în plan stabilirea unui prag de acordare a acestor burse de merit, pentru evitarea situațiilor în care elevii cu note mici primesc aceste sume de bani. Acum, aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, conform datelor Ministerului Educației.

Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca bursele de merit se acorda primilor 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie.

⚡⚡⚡

De astăzi se strică vremea. Agenția Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben de intensificări ale vântului, valabil și pentru județul Cluj.

La munte, la altitudini de peste 1.700 de metri, vântul va bate cu rafale de peste 100 de kilometri pe oră.

Codul galben este emis de ANM pentru intervalul joi, 2 noiembrie, ora 22.00 – sâmbătă, 4 noiembrie, ora 3.

Potrivit meteorologilor, vântul se va intensifica treptat, pe parcursul nopții de joi spre vineri în Banat, Crișana și Maramureș, precum și în vestul Carpaților Meridionali, apoi și în Transilvania, Moldova și restul Carpaților Meridionali. Va avea viteze în general de 55 – 65 de kilometri pe oră, iar la altitudini de peste 1.700 de metri, vor fi rafale de 80 – 110 kilometri pe oră.

De asemenea, meteorologii anunță că în jumătatea vestică a teritoriului vor fi averse, iar cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15 – 20 de litri pe metru pătrat.

⚡⚡⚡

Mai puțin de două luni au rămas până la sărbători, când în mod inevitabil apar și petardele. Mare atenție unde le folosiți, pentru că riscați închisoarea.

Un bărbat din Satu Mare a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu amânare şi 20 000 euro daune morale pt ca a folosit petardele imprundent. Totul s-a întâmplat în seara de Revelion, când victima, o tânăra de 29 de ani, se afla împreună cu familia pe stradă pentru a urmări focurile de artificii. Bărbatul a aruncat petarde printre oameni, deşi i s-a atras atenţia să nu mai facă acest lucru. Una dintre pocnitori a lovit-o pe femeie în ochi şi i-a provocat răni grave, care au necesitat 70 de zile de îngrijiri medicale. Cel care a aruncat petarda şi-a cerut iniţial scuze şi a transmis că va suporta toate cheltuielile medicale, dar a rămas doar cu vorba, pentru că nu s-a mai interesat de starea ei de sănătate. Femeia a rămas cu sechele permanente la ochiul respectiv, astfel că totul s-a mutat în instanţă. Decizia poate fi atacată cu apel.