Valea Salcă din Dej a fost poluată cu reziduri din construcții.

Acesta este rezultatul analizelor făcute de cei de la Apele Române, care spun că varul, cimentul și ipsosul au ajuns în cursul de apă prin rețeaua pluvială a orașului. Din acest motiv, responsabilitatea pentru aflarea vinovatului a fost pasată Primăriei Dej.

Reprezentanții de la Apele Române transmit că poluarea din 31 mai de pe Valea Salcă din Dej a avut un caracter local, de scurtă durată și din fericire, fără mortalitate piscicolă. De asemenea, monitorizarea evenimentului, ulterior producerii acestuia, nu a evidenţiat consecinţe asupra mediului acvatic, în aval pe Valea Salcă şi nici după confluența acestui curs de apă cu râul Someș.

În urma analizelor s-a stabilit că substanțele ajunse în Valea Salcă sunt de natură anorganică, cauza probabilă fiind eliberarea în apă a unor resturi din construcţii pe bază de var/ ipsos/ciment, prin intermediul infrastructurii zonale de ape pluviale.

Având în vedere faptul că, în urma investigațiilor realizate în teren, nu a fost identificată sursa poluării și fiind vorba de rețeaua de pluvial, s-a dispus Primăriei Dej monitorizarea infrastructurii existente.

⚡⚡⚡

Peste 2000 de persoane au înfruntat ploaia de sâmbătă după-masa și au participat la ediția din acest an a Toroc Fest. Desfășurat în Parcul Balnear Toroc pentru a patra oară, evenimentul a adus pe scenă atât artiști locali cât și cunoscuți.

Totul a început la ora 18:30, când în fața celor prezenți au evoluat dansatorii de la Latino Angels, iar mai apoi cei de la Happy Dance Romania. Atmosfera a fost mai apoi întreținută de DJ Apa, iar după ora 20:00 au cântat dejenii de la trupa de rock SAR.

După lăsarea întunericului, Olivia Addams a urcat pe scenă în aplauzele tuturor, iar evenimentul a fost încheiat de Dorian Popa, care a venit la Dej alături de câinele “Cheluțu”.

⚡⚡⚡

Un concert de muzică evreiască va avea loc joi, 15 iunie, de la ora 17:00, la sinagoga din Dej, una dintre cele mai frumoase din Transilvania.

În cadrul evenimentului, vor interpreta cântece specifice evreiești, dar și melodii dedicate comemorării Holocaustului, sopranele Dariana Elena Jurjuț și Imola Mate, tenorul Ion Sandu Filip și basul Mugur Nazarie. Spectacolul este organizat de Comnunitatea Evreilor din Dej și Asociația Siebenburgen Opera, iar intrarea la eveniment este liberă.

⚡⚡⚡

E cod GALBEN de vreme instabilă în întreaga Transilvanie, până diseară la ora 23:00.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, în cea mai mare parte a Olteniei și local în Muntenia. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.