Cel mai mare centru de transplant renal din România – Institutul de Urologie din Cluj-Napoca, trage un semnal de alarmă grav.
Scoaterea de către Guvern de pe lista finanțării prin PNRR a noului Centru Regional de transplant de la Cluj va afecta grav transplanturile din țara noastră. În prezent, Institutul de Transplant din Cluj, care deservește 70% din urgențele urologice din Transilvania și jumătate din transplanturile de rinichi din România, DAR FUNCȚIONEAZĂ ÎN CONDIȚII IMPROPRII, în MANSARDA UNUI SPITAL VECHI.
Toate instituțiile, de la ISU la DSP au atras atenția că funcționarea în acel loc este improprie și în cazul unui incendiu totul se va sfârși extrem de prost, dar NU există soluții. În plus, sunt proceduri medicale extrem de avansate pe care medicii de aici le-ar putea face, dar nu pot fi puse în aplicare din cauza lipsei de spațiu.
Soluția găsită și ajunsă într-un stadiu extrem de avansat a fost construirea unui centru de transplant multiorgan unic în România, printr-o investiție estimată la 200 milioane euro. Toate procedurile au fost îndeplinite, de la PROIECTARE și OBȚINEREA terenului, iar în 3 ani ar fi urmat să fie funcțional, dar licitația nu mai poate avea loc pentru că Guvernul a trecut proiectul pe lista de rezervă a celor finanțate prin PNRR, lucru care va afecta transplanturile din toată partea de NORD a țării.
⚡️⚡️⚡️
Un pădurar din Gherla a fost arestat pentru 30 de zile, fiind cercetat pentru abuz în serviciu.
Măsura arestării a fost luată de judecătoria Dej, după ce polițiștii au stabilit că în perioada iulie-septembrie, acesta, după ce a emis în fals un aviz de însoțire a lemnului, încasând suma de 4.400 de lei, ar fi contactat, în mod repetat, trei persoane, martori în cauză, cu intenția de a-i influența ca în situația în care vor fi audiați, să declare lucruri neadevarate cu scopul de a-l favoriza.
Pădurarul a cerut o măsură preventivă mai ușoară, dar judecătorii au respins ca neîntemeiată această cerere.
⚡️⚡️⚡️
Sătui să aștepte după promisiunile de la Guvern pentru a avea centuri ocolitoare, mai mulți primari din zona rurală a Transilvaniei au luat problema în propriile mâini și pare că au găsit soluția la traficul intens.
Și-au asfaltat drumurile agricole pe bani de la Uniunea Europeană, iar acum șosele din lanurile de porumb pe unde ar trebui să circule tractoarele și combinele agricole, s-au transformat în variante de ocolire. E și cazul comunei Cuzdrioara, care și-a asfaltat 5 kilometri de drum agricol pentru ca locuitorii să aibă o alternativă la coloanele nesfârșite de la intrarea în Dej.
Reabilitarea celor 10 kilometri de drumuri agricole din comuna Cuzdrioara s-a făcut în urmă cu șapte ani, pe bani de la Uniunea Europeană dar anul acesta autoritățile locale au luat decizia de a turna peste ele și un strat de uzură, astfel încât să fie asfaltate în adevăratul sens al cuvântului. Asfaltarea celor 10 kilometri de drumuri agricole a costat 600 000 euro, dar a meritat investiția, spun în cor șoferii care folosesc aceste drumuri pentru a ajunge în Dej, fiind o alternativă mult mai rapidă pentru DN17 și strada Bistriței, unde coloanele de mașini se întind uneori pe kilometri întregi.
⚡️⚡️⚡️
Comuna Mica reamintește locuitorilor despre faptul, că până în data de 29 septembrie, se pot înscrie în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local.
Comuna Mica a obținut finanțarea pentru 50 de autoturisme numărul maxim de autovehicule prevăzut pentru localitățile cu o populaţie sub 5.000 de locuitori.
Înscrierile au demarat în 31 iulie, iar până astazi s-au înscris în program pe site-ul Adminsitrației Fondului pentru Mediu, 14 persoane, 36 poziții fiind disponibile pentru locuitorii comunei Mica care vor să-și caseze autoturismele uzate. În cadrul programului se oferă fiecărei persoane suma de 3.000 de lei, dacă renunță la autoturismul uzat pe care îl are în proprietate, fără obligativitatea de a-și achiziționa un alt autoturism.
Vizualizari: