A fost declarată stare de alertă pe o stradă din Cluj după ce sâmbătă, o bucată din șosea s-a surpat. Groapa a devenit tot mai mare, iar autoritățile monitorizează acum situația, mai ales că oamenii de pe stradă au rămas izolați rutier. Urmează ca astăzi, fiind prima zi lucrătoare, pe strada Uliului să meargă reprezentanții firmei pe care autoritățile au contractat-o în regim de urgență pentru efectuarea studiilor geotehnice și a se afla în primul rând cauza surpării.
Până în acest moment nu ar exista pericol pentru casele din apropiere, dar pun în pericol rețelele subterane de utilități, astfel că locuitorii de acolo riscă să rămână fără apă și gaz.
Pe lângă faptul că sunt izolați din punct de vedere rutier. Există doar o singură cale de acces în acest moment, prin pădurea Hoia Baciu, dar drumul este accesibil acum doar autoturismelor de teren și doar când nu plouă, în niciun caz unor autospeciale de pompieri de exemplu.
Autoritățile vor încerca să îl reabiliteze în regim de urgență, dar și din punct de vedere tehnic sunt limitați, pentru că nu pot turna asfalt în mijlocul pădurii. Oamenii oricum sunt revoltați și spun că totul era previzibil încă din 2020 când au apărut fisurile în asfalt, dar nimeni nu i-a luat în seamă.
Un grav accident de circulație a avut loc sâmbătă în localitatea Sălișca din comuna Câțcău. Un tânăr motociclist e în stare gravă, după ce a intrat în coliziune cu un autoturism. Culmea, în urmă cu aproximativ o lună, oamenii din Sălișca s-au plâns de faptul că zona a devenit un “rai” al motocicliștilor și “ATV-iștilor” care circulă cu viteză și de multe ori fără permis, dar spun că poliția i-a ignorat. Și în acest caz, tânărul de 30 de ani nu are permis de conducere iar motocicleta era neînmatriculată. Acesta ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, ulterior intrând în coliziune cu o autoutilitară ce se afla parcată pe marginea părții carosabile. În urma evenimentului, bărbatul a suferit leziuni grave și a fost transportat de urgență la spital, neputând fi testat cu aparatul etilotest.
Numai în ultimele luni, pe raza loalității Sălișca au mai avut loc cel puțin două astfel de incidente, în care au fost implicați conducători de moped sau ATV, fără permis.
Două persoane au primit o a doua șansa la viață, ieri, în urma altruismului de care a dat dovadă o familie din Bistrița. Cu toată durerea prin care au trecut din cauza pierderii cuiva drag, rudele pacientului au fost de acord ca organele lui să fie donate, pentru a salva viața altor persoane. Imediat ce familia a fost de acord cu donarea, a început o misiune contra cronometru, pentru că în astfel de situații, fiecare minut contează.
Astfel, a fost solicitat unul dintre elicopterele Black Hawk ale SMURD-ului pentru a executa această misiune specială. Au fost duse două echipe medicale specializate la Bistrița pentru a efectua prelevarea, iar mai apoi organele au fost transportate tot cu elicopterul, de la Bistrița la Târgu Mureș și București.
În două ore, echipajul a făcut în așa fel încât inima a ajuns la Târgu Mureș și ficatul la București, pentru a ajuta ca doi oameni să primească o nouă șansă la viață.
România a cumpărat recent 4 astfel de elicoptere folosite pentru intervențiile în caz de urgență, având în vedere că aeronavele sunt capabile să zboare în condiții meteo extrem de dificile, față de cele pe care le avea SMURD până acum și care sunt folosite în continuare.
Județul Cluj are un nou punct de lucru atât pentru pompieri cât și pentru SMURD. Este vorba despre cel deschis în comuna Jucu, parte integrantă a Detașamentului 1 de Pompieri Cluj-Napoca. În acest mod, timpul de sosire la intervenții va scădea semnificativ, având în vedere că până acum zona era acoperită de salvatorii din Cluj-Napoca.
Clădirea a fost construită cu sprijinul autorităților locale și are o suprafață de 334 de metri pătrați. Beneficiaza de două garaje moderne, unul pentru ambulanța SMURD și celălalt, de aproximativ 111 metri pătrați, pentru autospecialele de stingere a incendiilor și descarcerare. De asemenea, subunitatea este dotată cu săli pentru dezinfecție, sterilizare, respectiv depozite. Personalul beneficiază de grupuri sanitare, vestiare, dormitoare și birouri noi.
Datele arată că numai în ultimii 5 ani pompierii clujeni au intervenit pentru populația din raionul de intervenție alocat acestui Punct de Lucru în nu mai puțin de 2.770 de cazuri. Totodată, echipajul SMURD, din cadrul Punctului de Lucru operaționalizat astăzi, va fi mai aproape de cei peste 30.000 de locuitori ai comunelor Jucu, Apahida, Bonțida sau Dăbâca, venind în sprijinul echipajelor Serviciului de Ambulanță Județean Cluj.