Supermarketurile nu mai vor ca alimentele de bază să fie plafonate, și cer o măsură mai flexibilă, care să le permită să crească prețul după bunul plac.

Reprezentanții marilor magazine vor ca Guvernul să renunțe la ordonanța care plafonează prețurile alimentelor de bază, dat fiind că nivelul inflației a scăzut la jumătate față de vara trecută. Măsura expiră la 1 februarie, iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat că și-ar dori prelungirea acesteia cu încă trei luni.

Retailerii spun că sunt deschiși în privința măsurilor care împiedică derapajele din piață, dar acum nu ar mai fi cazul.

Conform Ordonanței de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, adaosul comercial pentru procesatori a fost stabilit la maximum 20%. Comercianții pot adăuga și ei cel mult 20 de procente, iar cei din lanțul de distribuție, maximum 5%.


Numărul cazurilor de violență domestică a crescut alarmant anul trecut în România.

Forțele de poliție au intervenit într-un număr de  aproape 110.000 de cazuri de violență domestică. Aceste incidente s-au distribuit în mod semnificativ între mediul urban (51.690 cazuri) și mediul rural (57.141 cazuri), potrivit Aegerpres.

Un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) relevă faptul că 94.710 intervenții au fost efectuate în urma sesizărilor primite prin numărul de urgență 112.

Raportul anual evidențiază o creștere de 4,8% a infracțiunilor din sfera violenței domestice față de anul anterior. Numărul total de infracțiuni a atins 57.851, cu cele mai frecvente fiind loviri sau alte forme de violență, înregistrând 35.897 de astfel de fapte.


Ieri, polițiștii rutieri au derulat o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră la nivelul întregului județ. Au aplicat Sancțiuni contravenționale în valoare de peste 58.000 de lei într-un interval de doar 3 ore. Campion la viteza a fost un șofer de 24 de ani din județul Neamț. Acesta a fost surprins de aparatul radar circulând pe DN1c prin Jucu având viteza de 169 km/h.

A fost amendat cu 3.300 de lei, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pentru 120 de zile.

Ulterior, polițiștii au sancționat contravențional cu amendă în valaore de 6.600 de lei, un bărbat, de 28 de ani, din județul Suceava, fiind surprins încălcând de două ori regimul legal viteză și regulile privind depășirea vehiculelor. L-au înregistrat cu aparatul radar în timp ce rula cu viteza de 135 km/h, în localitatea Răscruci, și efectuând o manevră de depășire neregulamentară.

În jurul orei 17:53, acesta a fost înregistrat din nou cu aparatul radar în timp ce rula cu autoturismul cu viteza de 112 km/h în localitatea Fundătura și efectuând din nou o depășire neregulamentară.

Pentru faptele constatate, polițiștii i-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 6.600 de lei, dar l-au lasat fara permis pentru 330 zile.