Înalta Curte de Casație și Justiție a pus prag la consumul de droguri la volan ca în cazul alcoolului. Potrivit deciziei, pentru ca o persoană să fie condamnată pentru conducerea sub influența substanțelor interzise, nu este suficientă doar prezența acestora în probele biologice, fiind necesară o expertiză. Decizia ar putea duce la clasarea a sute sau chiar mii de dosare și la revizuirea altora, avertizează cei care luptă împotriva consumului de droguri.

Astfel, în cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei interzise, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce .

România devine astfel ţara unde drogurile la volan nu reprezintă chiar 100% un pericol .


Cluj-Napoca va deveni primul oraș din România care reglementează siguranța livratorilor de mâncare. Autoritățile locale vor obliga, prin hotărârea de Consiliu, firmele de food delivery să asigure echiparea corespunzătoare a livratorilor pe biciclete sau scutere. Firmele de food delivery au termen până pe 15 februarie să implementeze măsurile cerute, în caz contrar, vor fi amendate. Decizia a fost luată în urma întrunirii unui grup de lucru dintre Primărie și prefectura și are scopul de a preveni accidentele tot mai multe în care sunt implicați livratorii.

Clujul este primul oraș din țară care introduce astfel de măsuri pentru protejarea livratorilor, un segment de lucrători aflat în creștere rapidă, dar adesea expus riscurilor. Printre obligatiile impuse de autoritatile locale se afla echiparea bicicletelor și motocicletelor livratorilor cu elemente de siguranță obligatorii, precum lumini, veste reflectorizante și alte dotări conforme normelor de siguranță rutieră, dar 1i asigurarea de căști pentru livratori.


Reforma administrației publice lovește puternic în sectorul bugetar. Potrivit unor surse guvernamentale, aproximativ 250.000 de angajați ar urma să fie concediați din instituțiile de stat, în încercarea de a reduce cheltuielile publice. Primele măsuri drastice au fost deja luate în Parlament, unde aproape 400 de funcționari vor fi disponibilizați. Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, justifică măsura, spunând că mulți angajați nu își fac treaba și că este nevoie de o reformă reală. Planul de reducere a aparatului bugetar nu se oprește la Parlament. Concedieri masive vor avea loc și în ministere, companii de stat, primării și consilii județene.

Surse guvernamentale susțin că reducerile de personal vor atinge un procent de 20% în întreaga administrație publică, ceea ce înseamnă că peste 250.000 de bugetari ar putea fi disponibilizați în lunile următoare.

 

 

 

 

Vizualizari: 65