Ieri s-a semnat la Cluj-Napoca contractul pentru realizarea Magistralei 1 a metroului din oraş. Proiectul finanţat prin PNRR are o valoare de aproximativ 2,4 miliarde de euro. La eveniment, pt ultima dată în calitate de guvernanți, au participat premierul Nicolae Ciucă şi Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
Prima linie de metrou din afara Bucureștiului va avea o lungime de aproape 20 de km și va lega cea mai mare comună a țării, Florești, de Cluj-Napoca, pe care îl va străbate de la vest la est. Doar 9 stații au fost incluse în PNRR, care vor fi finalizate până în 2026, însă nu vor fi și funcționale. Abia în 2031, după extinderea proiectului cu încă 10 stații se va putea circula.
Trenurile vor fi complet automate, fără vatman și vor circula la un interval de 90 de secunde.
⚡️⚡️⚡️
Primăria Municipiului Dej organizează sâmbătă, 10 iunie, de la ora 18:30, evenimentul Toroc Fest, aflat la a IV-a ediție.
În cadrul evenimentului, pe scena care va fi amplasată în incinta Parcului Balnear Toroc, vor evolua în deschidere trupa de dans Happy Dance România, Dj APA și trupa de rock SAR, urmați de Olivia Addams și Dorian Popa.
Intrarea la eveniment este liberă!
⚡️⚡️⚡️
Ministerul Apărării Naționale, prin Centrul Militar Zonal Cluj, a lansat campania de recrutare a candidaților pentru cursurile de formare a ofițerilor și subofițerilor în activitate în anul de învățământ 2023-2024.
Pentru cetățenii care doresc să devină ofițeri sau subofițeri în activitate în Armata României, MApN a scos la concurs un număr de 53 de locuri pentru ofițeri și un număr de 635 de locuri pentru subofițeri.
Perioada de înscriere începe din data de 29 mai și diferă în funcție de categoria de personal și specializarea pentru care se optează.
Detalii referitoare la criteriile de recrutare și etapele procesului de selecție și admitere pot fi obținute la sediul Centrului Militar Zonal Cluj, Calea Dorobanților, nr. 8-10, Cluj-Napoca sau la telefon 0264 433 067.
⚡️⚡️⚡️
Un bărbat din județul Cluj, despre care se știe că a luat acasă un pui de căprioară din pădure, este căutat acum de polițiști. Chiar el a sunat la o asociație de prote6ctia animalelor prin care a anunțat că a găsit un pui de căprioară în pădure și l-a luat acasă, dar dupa o zi și-a dat seama că nu este în regulă și ar vrea să îl dea specialiștilor. Acesta însă nu a dorit să își dezvăluie identitatea, astfel că acum este căutat de poliție pentru braconaj.
Specialiștii fac apel la populație să nu intervină atunci când găsesc un ied de căprioară în pădure, pentru că deși pare singur, nu e abandonat. Căprioarele își lasă adesea iezii singuri, ascunși de obicei în vegetație, dar se întorc după câteva ore.
Deținerea, ilegală, a animalelor sălbatice reprezintă faptă penală gravă și se pedepsește chiar și cu închisoarea.