Zi importantă astăzi pentru Cluj. Va fi semnat contractul pentru execuția primei magristrale de metrou din afara Bucureștiului. La eveniment participă premierul Nicolae Ciucă și Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Proiectul total cuprinde 19 stații, între Florești și ieșirea din Cluj spre Dej, însă astăzi se semnază doar proiectarea și construcția a 9 dintre ele, între Sopor și strada Câmpului. Finanțarea este prin PNRR, iar conform graficului, până în iulie 2026 trebuie finalizate cele 9 stații și galeriile, fără garniturile care vor transporta călătorii. Restul proiectului va fi finanțat de guvern și va fi terminat în 2031.

⚡⚡⚡

Părinții își vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta împlinește 12 ani. Camera Deputaţilor a adoptat în unanimitate proiect de lege care prevede ca dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav să fie extins până la vârsta de 12 ani, faţă de până la 7 ani cât este în prezent. De acest drept beneficiază doar persoanele asigurate, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, concediul se poate până la împlinirea vârstei de 18 ani, prevede proiectul adoptat.

⚡⚡⚡

A VI-a ediție a Jazz in the Park Competition aduce, între 30 iunie – 2 iulie, la Cluj-Napoca, tinere talente pregătite să cucerească și să surprindă publicul cu interpretările și compozițiile lor vibrante și pline de energie. 17 formații de jazz, din 212 aplicante, au ajuns în finala concursului internațional, după perioada de preselecție.

Evenimentul revine la Cluj-Napoca, după trei ani pauză, și va aduce în fața publicului artiști din : România, Franța, Ungaria, Israel, Belgia, Lituania, Polonia, Croația, Olanda și Japonia.

Iubitorii de jazz vor putea să descopere muzică nouă și talente nebănuite într-o locație de suflet pentru Jazz in the Park : Parcul Central din Cluj-Napoca. Intrarea la eveniment va fi liberă, iar în cadrul lui, fanii muzicii jazz se vor putea bucura de o serie întreagă de activități și experiențe menite să ofere o conexiune specială cu jazzul.

⚡⚡⚡

Mai este aproape o săptămână până când se va da startul la cel mai important eveniment dedicat sportului la Cluj, Sports Festival. Pe lângă concerte și parade, se vor organiza diverse activități interesante la care vor participa personalități importante din România.

Cea de-a IV-a ediție Sports Festival va avea loc în perioada 1 – 4 iunie și va aduce la Cluj-Napoca inițiere în peste 25 de sporturi și o mulțime de activități pentru toate persoanele pasionate de mișcare. Printre aceste activități se numără :  provocare pe traseul Survivor România, super campioni față în față cu fanii, masterclass dedicat profesioniștilor, crosul Supereroilor, competiții, parada cluburilor sportive, demonstrativul de fotbal al anului, All Stars Romania vs. Galatasaray, concerte și multe altele.

⚡⚡⚡

Şoferii români ar putea scăpa de mai multe drumuri la instituţiile statului, iar birocraţia va fi redusă. Guvernul vrea ca înmatricularea și radierea autoturismelor să se poată face online.

În prezent, dosarele cerute de autorități pentru declararea fiscală a maşinii și pentru înmatriculare înseamnă trei dosare care conțin circa 10 formulare de completat și peste 20 de copii ale unor documente.
Pentru a rezolva aceste probleme proiectul ordonanței de urgență prevede că Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din MAI va dezvolta o platformă informatică, ce se va interconecta cu alte sisteme informatice ale altor autorități pentru schimb de date.

⚡⚡⚡

Mare grijă cum circuli zilele acestea. Polițiștii clujeni le-au pus gând rău vitezomanilor încă din weekend, când au aplicat amenzi de 110 000 lei. Acțiunea afost organizată alături de polițiștii din Bihlor, fiind desfășurată pe DN1 între Cluj și Oradea. Neregulile constatate au condus la aplicarea a 134 de sancțiuni contravenționale, dintre care 89 pentru depășirea vitezei legale. Au fost reținute 20 de permise de conducere și 7 certificate de înmatriculare. Acțiunile vor continua și zilele urmatoare.