Profesorii continuă greva și astăzi, după discuțiile informale avute ieri la sediul Guvernului. În paralel cu greva generală, cadrele didactice pregătesc mâine proteste în mai multe orașe. Sindicaliștii au cerut un act normativ sau o ordonanță prin care să li se acorde o mărire salarială care să acopere inflația, însă această solicitare a fost respinsă, pe motiv că nu sunt bani, transmit reprezentanții dascălilor.

Nu se știe cât va mai dura greva, dar profesorii spun că se poate ajunge până la situația în care mediile elevilor nu vor fi încheiate la finalul anului școlar. Aproximativ 200 000 profesori participă la greva generală din învățământ.

⚡️⚡️⚡️

12 puncte de frontieră din România vor fi modernizate cu bani din PNRR. Proiectul care se va finaliza în iunie 2025 va contribui la fluidizarea traficului la frontiera României. Mai exact, vor fi modernizate instalațiile de cântărire din punctele de frontieră și vor fi automatizate, având capacitatea de a transmite informațiile în timp real într-o bază de date.

Cel mai mare avantaj îl vor avea șoferii camioanelor care transportă marfă, pentru că timpii de așteptare vor scădea semnificativ. Valoarea proiectului este de 3,2 milioane de lei.

⚡️⚡️⚡️

Ministerul Transporturilor are în plan noi taxe pentru șoferi. De exemplu, din 2026, prețul rovienetei ar urma să fie majorat cu 40%. În plus, la tarif va conta și norma de poluare a mașinii.

România s-a angajat față de Uniunea Europeana să modifice modelul actual de calcul al rovinietei. În 2026, prețul ar urma să crească de la 28 de euro/an la 39 euro, iar până în 2035 suma minimă plătită anual ar urma să ajungă la 56 euro. Autoritățile vor să ia în considerare și norma de poluare a mașinii, astfel că prețurile cele mai mici vor fi aplicate mașinilor cu normă de poluare Euro 6. Mașinile mai poluante ar urma să plătească suplimentar, între 30% și 10%.

⚡️⚡️⚡️

eBay, unul dintre cele mai mari magazine online din lume, vine în România. În acest mod, firmele mici și mijlocii din țara noastră vor putea să-și vândă marfa online în peste 190 de țări din lume. Gigantul american a semnat deja un parteneriat cu Poșta Română, care se va ocupa de livrarea coletelor. Reprezentanții poștei dau asigurări că produsele comandate vor fi livrate la timp, și își asumă o perioadă de livrare între 3 și 10 zile, dar menționează faptul că uneori, orice firmă de curier are probleme și întârzie livrarea. Un anunț publicat pe platforma americană ajunge la 133 de milioane de oameni din 190 de țări. Programul ar urma să înceapă din luna iunie.

⚡️⚡️⚡️

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ieri că România a încălcat dreptul la „respectarea vieţii private şi de familie” – în cazul cuplurilor de acelaşi sex. Hotărârea este una istorică, transmit asociațiile care apară drepturile comunității lgbtq.

Decizia obligă România să recunoască şi să protejeze familiile formate din persoane de acelaşi sex. Procesul a fost intentat de 21 de familii de același sex care au reușit să se căsătoarească în state care permit acest lucru, dar a căror căsătorie nu era recunoscută de autoritățile din România.

Procesul de schimbare a legislaţiei va fi însă unul lung pentru că România trebuie să schimbe codul civil. Iar până atunci are o altă pârghie – să atace, în termen de 3 luni, decizia la Marea Cameră. Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia și Bulgaria nu recunosc nici ele parteneriatul cuplurilor de acelaşi sex. În schimb, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Danemarca şi Spania şi-au adaptat legislaţia pentru a permite căsătoriile între persoanele gay.

⚡️⚡️⚡️

Un bust al lui Avram Iancu a fost dezvelit, ieri, la Aeroportul Internațional Cluj, care poartă numele Crăișorului Munților, ceremonia fiind deschisă de un moment artistic susținut de corul bisericii din Lupșa, județul Alba, și de două tulnicărese în costume populare.

În cadrul evenimentului, reprezentanții primăriei au anunțat că se pregătește un centru memorial al lui Avram Iancu pe strada din Cluj-Napoca ce îi poartă numele și unde acesta a stat în perioada studenției.

Bustul, realizat de sculptorul Ioan Bolocan din Chișinău, a fost amplasat în zona de legătură dintre cele două terminale ale Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj.

La finalul ceremoniei, aeroportul clujean a fost survolat de elicoptere ale Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii.

⚡️⚡️⚡️

E greu de înțeles logica după care sunt executate lucrările de infrastructură din Dej. Fără nici cea mai mică autoritate din partea Primăriei Dej, orașul e la mâna constructorilor, care de cele mai multe ori uimesc în mod negativ prin modul în care lucrează.

În ultima perioadă, în Dej, se aplica tot mai des regula legendarului meșter român “Dorel”, care mai întâi asfaltează și abia apoi se gândesște și la utilitățile subterane.

Cel mai nou exemplu, strada Crângului, în zona blocului UM. Sunt doar câteva săptămâni de când muncitorii au terminat lucrările de pavare a trotuarului și au montat noua stație de autobuz. Le-au terminat nu pentru a fi folosite, ci pentru a fi mai apoi stricate, pentru introducerea unor cabluri subterane. Pavajul proaspăt pus a fost înlăturat, iar primul strat de asfalt, de asemenea proaspăt turnat, a fost spart.

Reprezentanții primăriei spun că se efectuează racordul de alimentare la rețeaua de energie electrică pentru afișajul electronic al noilor stații de autobuz și al noilor instalații de semaforizare și monitorizare a traficului. Intervențiile se realizează abia acum deoarece a venit târziu avizul de la Electrica. Autoritățile transmit că locul va fi adus la starea inițială în 48 de ore.

 

Vizualizari: