S-a modificat schimbarea, înainte de a intra în vigoare. Perioada pentru care putem primi antibiotice fără rețetă a fost redusă de la 3 zile la 2 zile, deoarece s-a considerat că e un termen acceptabil pentru ca pacientul să se prezinte la medic. Doza de urgență, așa cum a fost numită, poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza unei declarații pe propria răspundere. Prin această declarație, pacientul își asumă că nu va scoate această doză de urgență mai apoi și de la o altă farmacie. Oricum , nu e obligatorie eliberarea dozei, iar ultimul cuvânt îl va avea tot farmacistul care va stabili dacă e nevoie sau nu de antibiotic la afecțiunea respectivă. În cazul copiilor, unde de obicei se folosesc siropuri, va fi eliberat siropul în recipientul cel mai mic disponibil.
Românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice, fiind pe locul 3 în Europa. Într-un an, 4,2 milioane de români au avut rețeta compensata sau gratuită pentru tratament cu antibiotic.
Aplicația Programului Casa Verde Fotovoltaice – așteptat de 90.000 de familii – s-a deblocat astăzi, au anunțat oficialii Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Solicitanții care nu au selectat un instalator până la data suspendării Programului au la dispoziție un termen de maximum 90 de zile, pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicației puse la dispoziție de AFM la adresa www.afm.ro.
În cadrul aplicației va fi disponibilă lista completă a instalatorilor validați de către AFM.
În acest termen, instalatorii selectați sunt obligați să analizeze documentele încărcate de solicitant precum și să aprobe solicitanții eligibili.
Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat printr-o decizie a instanței, în luna septembrie, dupa ce o firma din Oradea a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor. În cele din urmă, s-a ajuns la o înțelegere cu Ministerul Mediului, astfel că firma a renunțat la proces, dar programul a fost amânat. Prin programul CASA VERDE, solicitanții primesc de la stat 20.000 de lei pentru a-și monta panouri fotovoltaice, iar contribuția proprie este de .2000 lei.
Categorie nouă de permise auto pentru fermieri. Modificarea legislației rutiere aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește conducerea tractoarelor agricole și forestiere, anunță Ministerul Agriculturii.
Astfel, s-a introdus o categorie nouă de permis de conducere, denumită Tr1. Principala caracteristică a acestei categorii este limita vitezei de deplasare, și anume maximum 40 km/h pe drumurile publice. In această categorie nu se ține cont de masa totală maximă autorizată sau tonaj. Dacă cel care detine un tractor are deja un permis de categoria B, poate conduce nu doar autoturisme și autoutilitare, ci și tractoare agricole sau forestiere din categoria Tr1. Această categorie de permis, Tr1, acoperă ansamblurile formate dintr-un tractor Tr1 și una sau două remorci, cu condiția să se respecte limita de viteză de 40 km/h pe drumurile publice.
Categoria Tr1 din permisul de conducere acoperă și ansamblurile formate dintr-un tractor și una sau două remorci. Aceasta este o regulă valabilă indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculului sau ansamblului de vehicule.
Vânzarea Castelul Wesselenyi din Jibou către o companie de Stat din Ungaria, anulată de instanță. În urmă cu 3 ani, Statul Român primea o palmă dură, după ce Castelul Wesselényi din Jibou, monument istoric impresionant, aflat chiar la marginea grădinii Botanice, a fost vândut către o firmă prin care Ungaria își cumpăra monumentele din afara granițelor. Consiliul Județean Sălaj s-a revoltat, spunând că ar fi trebuit să aibă drept de premțiune și că ar fi vrut să îl cumpere ei, dar cel care deținea castelul spune că autoritățile de la noi s-au mișcat mult prea încet.
Castelul, aflat într-o stare nu prea bună, dar care are șanse de salvare și reabilitare, a fost cumpărat de o firmă din Cluj pentru o alta din Ungaria. Consiliul Județean Sălaj a contrstat în instanță vânzarea în valoare de 800 mii euro si a avut câștig de cauza, anul trecut în Sălaj, iar acum la Curtea de Apel Cluj. Astfel, actele de vânzare ale castelului au fost anulate și clădirea revine moștenitorului. Statul Român va trebui acum să facă demersuri pentru a-l cumpăra de la cel care l-a vândut și maghiarilor pentru 800 000 euro, iar mai apoi să găsească soluții de reabilitare.