Amenzi pentru patronii firmelor de construcții.

În ultimele 2 săptămâni, ITM Cluj a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel național, acțiuni de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor.

Au fost verificați 42 de angajatori din județul Cluj, iar în total au fost aplicate amenzi în cuantum total de 90.000 lei pentru munca la negru, la un număr de cinci angajatori.

De asemenea, 11 angajatori au fost sancționați contravențional cu 11 amenzi, în valoare totală de 40.800 lei, pentru încălcări ale legislației muncii, mai exact neeliberarea documentelor solicitate de către angajați și neorganizarea evidenței orelor lucrate. Controalele vor continua și în perioada următoare.

⚡⚡⚡

CFR Călători avertizează asupra unei tentative de fraudă informatică, și anume un concurs prin care călătorilor li se promite câștigarea unui card cadou de transport pe calea ferată, la un preț minim.

CFR SA transmite că NU a organizat un astfel concurs și nu are în derulare nicio campanie de promovare pentru oferirea unui card cadou de călătorie.

Potrivit sursei citate, această campanie „este o tentativă de fraudă informatică care poate avea drept consecință accesul la datele personale și de banking”.

CFR Călători a sesizat organele competente care vor derula cercetări.

⚡⚡⚡

Veste bună pentru cei care călătoresc de pe aeroportul din Cluj.

Aglomerația și cozile din perioada de vârf ar putea deveni istorie, pentru că terminalul PLECĂRI va fi extins. Numărul tot mai mare de pasageri, estimat la 3 milioane până la sfârșitul acestui an, a făcut ca terminalul actual, construit în 2007, să devină neîncăpător. Lucrările vor fi realizate în timp record, în doar 9 luni.

Proiectul presupune extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și a platformei de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați. Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație și vor fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.

Până la finalizarea lucrărilor, februarie anul viitor, îmbarcarea pasagerilor se va face dintr-un terminal provizoriu amenajat din containere modulare.

⚡⚡⚡

Judecătorii Curții de Apel Cluj au început astăzi protestele, ceea ce înseamnă că se vor judeca doar cauzele urgente. Nemulțumirea cea mai mare este anunțul Guvernului privind iminenta modificare a pensiilor speciale.

Reprezentantii Curții de Apel transmit că Sistemul judiciar se află într-o starea de criză acută a resurselor umane, în condiţiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacante. Mai grav, funcția de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de vârf ai facultăților de drept, dat fiind că, deși a scăzut media necesară admiterii în magistratură la nota șase de la nota opt, locurile scoase la concurs rămân an de an parţial neocupate. Reforma pensiilor speciale este un jalon din PNRR a cărui neîndeplinire ar atrage pierderea a aproape 3 miliarde de euro.

Vârsta de pensionare a magistraților ar urma să crească treptat. De asemenea, până în acest moment, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, procentul de impozitare propus în cazul pensiilor speciale ar fi 15%, pentru că depășește salariul mediu net pe economie, nu cel brut.

⚡⚡⚡

România își vinde tancurile din perioada războiului rece.

Compania de stat Romtehnica vinde la licitație 13 tancuri mijlocii T-55 demilitarizate, de la o unitate militară din Turda.

Prețul de pornire al licitației este de 9.000 de euro, la care se adaugă TVA, potrivit documentelor achiziției. Saltul de licitare este de 10% din valoarea inițială. Licitația are loc în data de 29 iunie, la sediul unității militare 01020 T din Turda, iar cumpărătorul are obligația de le tăia și dezmembra la sediul unității, potrivit caietului de sarcini.

Greutatea unui asemenea tanc poate ajunge la 39 de tone. Aceste tancuri sunt complet depășite moral și fizic, nemaifiind capabile să participe la operațiuni militare. Armata a mai vândut 20 de asemenea tancuri în 2022.

T-55 este un tanc principal de luptă dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii ’50 și folosit pe scară largă în multe țări din întreaga lume.

⚡⚡⚡

Primăria Municipiului Gherla anunță demararea acțiunilor de dezinsecție pe domeniul public, aferente lunii iunie.

Operațiunea se va desfășura în perioada 21-23 iunie și 26-28 iunie, în intervalul orar 00-06 dimineața, în funcție de condițiile meteorologice.

Obiectivul acțiunilor de dezinsecție este combaterea țânțarilor, muștelor și a căpușelor din parcuri, spații verzi, aliniamente stradale, lacuri, cursuri de apă.

În timpul efectuării tratamentelor, cetățenii care locuiesc în zonele respective sunt rugați să închidă ferestrele. 
Circulația pietonală în zonele de acțiune ale echipelor de dezinsecție este strict interzisă.

În perioada menționată, apicultorii sunt îndemnați să ia măsuri de protecție în vederea protejării familiilor de albine, scrie GHERLAINFO.RO