Un tânăr de 22 de ani din Dej are nevoie de sânge.

În urma unui incident suferit săptămâna trecută, acesta a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie din Cluj, pe secția de Terapie Intensivă. Se poate dona orice grupă de sânge la Centrul Regional de Transfuzie Cluj-Napoca, str. Nicolae Bălcescu nr. 18, între orele 7:30 – 13:30.

De asemenea, se poate dona și la alte centre de transfuzie din țară. Trebuie precizat că donarea se face pentru Câmpean Gângă-Cătălin.

⚡⚡⚡

Mare atenție dacă vreți să călătoriți spre Grecia prin Macedonia.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că sindicatul din Administraţia Vămilor din Macedonia de Nord a anunţat că va continua acţiunile de protest, deja declanşate, până la finalul lunii iunie.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis luni de MAE, este preconizat că lucrătorii vamali vor înceta lucrul şi vor bloca toate punctele de control ale frontierei Macedoniei de Nord pentru o jumătate de oră.

Dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite, lucrătorii vamali intenţionează să continue protestele, fiind de aşteptat să se producă şi alte perturbări ale activităţii la frontiera macedoneană în perioada următoare.
Macedonia de Nord este țara alesă ca alternativă la Bulgaria pentru românii care călătoresc în Grecia și vor să evite aglomerația din vama Kulata.

⚡⚡⚡

Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu Școala Populară de Arte “TUDOR JARDA” , organizează în data de 23 iunie, între orele 15:00-19:00, la Muzeul Municipal, evenimentul intitulat ,,Șezătoare la muzeu”.

Dedicat sărbătorii românești a portului popular – Ziua Iei (celebrat anual pe 24 iunie), evenimentul este menit să promoveze obiceiurile și tradițiile românești, poziționând tehnicile de cusut și țesut tradiționale la rang de cinste.

La eveniment vor participa cursanții secţiilor de Țesut-Cusut și Tehnici în Țesut-Cusut împreună cu expert Ioana Mureșan, va avea loc o prezentare de costume populare completată de cântece și obiceiuri românești și totodată se vor organiza câteva ateliere: cusut pentru începători, cusut pentru avansați, țesut mărgele, țesut la război de brâie și bete.

Pe parcursul evenimentului, participanții vor putea viziona și o serie de documentare, precum Drumul cânepii, Povestea cămășii de cânepă, Laurul hainelor, Umbrele nunților uitate.

Participarea la eveniment este gratuită!

⚡⚡⚡

Nici nu a fost bine investit Guvernul Ciolacu că cele două partide ale coaliției PSD-PNL au ajuns să se certe.

Motivul scandalului este numirea șefului Secretariatului General al Guvern (SGG) care revine PNL, partid care îl susține pe clujeanul Mircea Abrudean, fost prefect de Cluj și, ulterior, secretar general adjunct al Guvernului și șeful Cancelariei premierului Nicolae Ciucă.

Premierul Marcel Ciolacu a invocat faptul că Abrudean nu ar avea certificate ORNISS, care îi dă dreptul la accesul infornațiilor secrete.

Surse din PNL spun însă că motivul lui Ciolacu nu stă în picioare în condițiile în care Mircea Abrudean a fost verificat de serviciile secrete de mai multe ori până acum, începând cu numirea sa în funcția de prefect de Cluj, în decembrie 2019, de secretar general adjunct  al Guvernului, în februarie 2021 și șef al Cancelariei premierului Ciucă, în decembrie 2021.

De asemenea, Abrudean a fost președintele Comisiei de examinare a investițiilor străine directe, cea care autorizează sau respinge investițiile străine din punct de vedere al impactului la adresa securității naționale, și a putut să își desfășoare activitatea fără nicio problemă.

În plus, Mircea Abrudean deține certificat ORNISS cu cel mai înalt nivel de acces la informații clasificate, inclusiv NATO și UE, scrie Cluj24.

O decizie în ceea ce privește numirea noului șef al SGG urmează să fie luată de premierul Ciolacu zilele acestea.

 

Vizualizari: