Se schimbă din nou codul rutier. Principala modificare se referă la folosirea luminilor de întâlnire sau a farurilor pe faza scurtă indiferent dacă e zi sau noapte, pe toate drumurile naționale și județene.

Până acum, această obligativitate o aveau doar șoferii care circulau pe autostrăzi, drumuri expres sau europene.

Aceste modificări au la bază date statistice, care arată că România rămâne în topul țărilor europene cu cele mai multe accidente rutiere mortale. Mai exact, conform Eurostat, anul trecut țara noastră a înregistrat 86 de decese la un milion de persoane, în condițiile în care media Uniunii Europene este de doar 46 de decese la un milion de locuitori, însă în ușoară creștere. Tocmai de aceea, obiectivul Uniunii Europene în domeniul rutier este reducerea la jumătate a numărului de decese în accidente până în 2030.

Modificarea codului rutier urmează să fie votată în camera Deputaților.

⚡️⚡️⚡️

Autorităţile măresc amenzile pentru proprietarii sau deţinătorii de câini periculoşi sau agresivi dacă animalele sunt plimbate în locurile publice fără botniţă şi nu sunt ţinute în zgardă şi lesă.

Proiectul adoptat ieri de Senat prevede că amenzile pot ajunge la 5.000 de lei, pentru proprietarii câinilor periculoşi sau agresivi care îi plimbă în locurile publice fără a-i proteja pe cei din jur.

Amenzile prevăzute în proiect cresc la 500-1.000 de lei şi pot ajunge la 3.000-5.000 de lei, in conditiile in care pana acum maximum era 3000 lei.

⚡️⚡️⚡️

Potrivit unui nou studiu, la care au participat peste 28.000 de persoane, fumatul zilnic micșorează creierul, transmite o publicație de știință.

Cercetătorii au descoperit anterior că persoanele care fumează au tendința de a avea creierul mai mic în comparație cu nefumătorii, din punct de vedere al volumului, dar nu era clar dacă fumatul determină micșorarea creierului.

Cercetătorii susțin, într-un nou studiu, că au dovezi clare despre faptul că fumatul zilnic duce la reducerea dimensiunii creierului.

În comparație cu persoanele care nu au fumat niciodată zilnic, participanții care au fumat zilnic la un moment dat, înainte de a li se face radiografia, aveau volume cerebrale mai mici, în medie, cu 7,1 centimetri cubi.

Analizele ulterioare au arătat că persoanele care au renunțat la fumat de mai mult timp aveau o cantitate ceva mai mare de materie cenușie în creier, în comparație cu cele care au renunțat mai recent. Acest lucru sugerează că oprirea fumatului poate inversa ușor declinul volumului creierului.

⚡️⚡️⚡️

Unirea Dej a terminat la egalitate cu Politehnica Iaşi, 0-0, ieri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 9-a a fazei play-off a Ligii a II-a de fotbal.

Poli Iaşi rămâne neînvinsă în play-off, cu patru victorii şi cinci egaluri.

Unirea Dej, neînvinsă de patru etape (trei egaluri şi o victorie), se menţine pe un loc de baraj, dar poate fi depăşită de Gloria Buzău, care va juca marţi cu Oţelul.