A început cel mai mare pelerinaj din Ardeal, la Mănăstirea Nicula. Zeci de mii de oameni sunt așteptați astăzi la lăcașul de cult pentru a se ruga la Sfânta Maria și a se închina la icoana despre care se spune că este făcătoare de minuni. Primii pelerini au ajuns deja, dar alții vor ajunge astăzi, pentru că mulți vin pe jos.

Sute de credincioși au ajuns deja la Mănăstirea Nicula încă de ieri, deși slujbele speciale dedicate hramului au început abia în această dimineață. Au vrut să aibă câteva momente de liniște sau să prindă un loc cât mai aproape de altarul de vară, acolo unde au loc cele mai importante momente ale pelerinajului.

Grupuri de oameni au pornit în pelerinaj pe jos, din județul Sălaj, iar până diseară urmează să ajungă la Nicula. Din loc în loc, localnicii îi invită în casă pentru a le oferi mâncare și apă. De cum ajung la mănăstire, credincioșii se pun la rând pentru a se închina la icoana Fecioarei Maria. Despre aceasta icoană se spune că în urmă cu 355 de ani a lăcrimat timp de 26 de zile și că este făcătoare de minuni.

Punctul culminant al procesiunii va avea loc în această seară, când icoana va fi scoasă pe brațe din biserică și așezată în fața tuturor.

Pelerinajul se va încheia mâine, după Sfânta Liturghie.


Primăria Municipiului Dej în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, organizează evenimentul „Meșteșuguri la Muzeu”, eveniment dedicat copiilor, care se va derula în perioada 2-6 septembrie în cadrul Muzeului Municipal Dej

Evenimentul are ca și scop promovarea meșteșugurilor și a tradițiilor în rândul copiilor cu vârstele cuprinse între 7 și 14 ani. Înscrierile se fac la Muzeul Municipal Dej (str. 1 Mai, nr. 3), de luni până vineri, zilnic între orele 08:00 – 16:00 sau prin mesaj direct pe pagina de Facebook a muzeului (Muzeul Municipal Dej), termenul limită fiind vineri, 30 august, 2024. Înscrierile se fac în limita a maxim 20 de copii, iar participarea este gratuită.

În cadrul evenimentului se vor desfășura următoarele ateliere: pictură pe linguri, patiserie, olărit, podoabe din mărgele și vizionare de filme tematice.


În următoarele două zile, trenurile vor reduce viteza de circulaţie ca urmare a avertizărilor meteorologice de caniculă şi temperaturi ridicate, de 40 de grade Celsius, a anunţat Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” S.A.
Reducerea vitezei de circulaţie a trenurilor, în medie cu 20 – 30 km/h faţă de viteza normală este principala măsură de siguranţă aplicată de toate administraţiile feroviare pe reţelele de căi ferate, în astfel de situaţii extreme. Potrivit CFR, personalul de specialitate din cadrul regionalelor de cale ferată va efectua inclusiv revizii suplimentare pe reţea pentru verificarea tehnică a liniilor de cale ferată şi înregistrarea în mod constant a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, operaţiuni necesare pentru adaptarea în condiţii de siguranţă a traficului.

CFR S.A. recomandă publicului călător ca, în această perioadă, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite informaţii despre orele de sosire şi de plecare ale trenurilor din/în staţiile CFR la casele de bilete.