Nu le pasă deloc de elevi.

Asta demonstrează profesorii care continuă greva, cu toate că săptămâna viitoare ar fi trebuit să înceapă primele probe ale Bacaluareatului. Tocmai de aceea, Ministerul Educației a luat decizia de a amâna probele de competență din 12 iunie, în 14 iunie. De asemenea, mediile pot fi încheiate cu doar două note, iar situația școlară pentru clasele terminale se prelungește până pe 13 iunie. Si înscrierea la examene se va prelungi tot până pe 13 iunie.

Ieri, cadrele didactice din Cluj au participat la un nou marș de protest și au lăsat de înțeles că nu vor ceda, nemulțumiți fiind de rezultatele negocierilor.

⚡⚡⚡

Festivalul internațional de film transilvania revine în acest weekend pe toate ecranele din Cluj-Napoca și aduce și o nouă experiență pentru micii spectatori – cinematograful gonflabil Mini-Cini din Iulius Parc. Acolo, copiii între 3 și 12 ani se vor putea bucura de un program de filme cu o durată de până în 45 de minute, alcătuit din scurtmetraje românești și nordice, în fiecare zi a festivalului, în perioada 10 – 18 iunie, între orele 12:00 – 17:00. Din program mai fac parte și pelicule europene premiate la diverse festivaluri, filme nominalizate la Oscar și documentare. Orarul complet poate fi consultat pe www.tiff.ro.

⚡⚡⚡

Și tot la Cluj-Napoca, în următoarele 3 zile, femeile din județ pot beneficia de test GRATUIT Babeș-Papanicolaou sau HPV la unitatea mobilă de testare a Institutului Oncologic. Aceasta va fi amplasată la Iulius Mall în perioada 08 – 10 Iunie între orele 09:00 – 17:00

Sunt așteptate toate femeile asigurate sau neasigurate, cu vârsta cuprinsă între 24-64 ani, fără bilet de trimitere, doar cu buletin care atestă vârsta, dar și domiciliul în Regiunea Nord-Vest.

Programări se pot face la numărul de telefon 0215 277 598.

  • Testul Babeş-Papanicolaou se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani.
  • Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani.

⚡⚡⚡

Echipa de fotbal Unirea Dej a anunțat, prin intermediul conturilor oficiale de Facebook și Instagram, despărțirea de cinci jucători.

Este vorba despre Dorian RAILEAN, Bogdan CHECICHEȘ, Răzvan MATIȘ, Ciprian CĂLUGĂR și Gabriel BUTA.

„Cu cei doi portari nu s-a prelungit contractul pentru sezonul viitor, iar ultimii trei s-au reîntors la cluburile de unde au fost împrumutaț”

⚡⚡⚡

Un incendiu a izbucnit în această dimineață la o hală din localitatea Jucu.

Focul s-a manifestat generalizat pe o suprafață de 400 mp, la acoperișul imobilului. Pompierii au trimis la fața locului 3 autospeciale de stingere de la Cluj-Napoca , dar și o autoscară.

Dupa aproximativ o oră, incendiul a fost lichidat, fără ca cineva să fie rănit. Pagubele sunt destul de însemnate. Urmează ca pompierii, împreună cu poliția să stabilească din ce cauză a izbucnit incendiul.

⚡⚡⚡

România testează în premieră un înlocuitor al gazului metan.

Ieri, în Mediaș, jud Sibiu, în poligonul unui mare operator de gaze au avut loc ultimele teste pentru introducerea în rețea a hidrogenului în amestec cu gazul. Astfel, s-a dovedit că un compus din 20% hidrogen și 80% gaz metan ar avea aceleași proprietăți ca până acum, folosind actualele rețele și aparate din casele oamenilor, însă poluarea ar fi mult mai mică.

Proiectul este împărțit în 2 faze, cea a testării din poligon, unde vor fi încercate inclusiv 30 de tipuri de aparate de încălzit folosite în casele oamenilor, iar mai apoi, în a doua etapă, noul gaz va ajunge în rețeaua propriu zisă la care sunt racordați abonații ce și-au dat acceptul să participe la teste.

În prezent, obținerea hidrogenului este mai scumpă, dar produs în canitate mare, poate fi alternativa pentru gazul metan, spun specialiștii.

⚡⚡⚡

A fost desemnat constructorul pentru o nouă secțiune a Autostrăzii Trasnilvania.

Este vorba despre tronsonul Chibriș-Biharia , care a fost deblocat prin desemnarea câștigătorului licitației pentru acest segment de autostradă. După semnarea contractului, asocierea de constructori români va avea la dispoziție 785,21 milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni (6 luni proiectare și 18 luni execuție lucrări) pentru construcția celor 28,55 km ai acestui proiect.

Procedura pentru semnarea contractului (finanțat din fonduri europene nerambursabile) va putea fi demarată peste 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații. Lotul a ramas abandonat timp de aproape 20 ani dupa ce a fost început de americanii de la Bechtel.