Astăzi s-a desfășurat o nouă etapă a programului Casa VERDE Fotovoltaice.

Astăzi și mâine sunt zilele dedicate regiunii NORD VEST din care fac parte județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș, însă bugetul de 240 milioane de lei a fost epuizat în doar câteva minute. În cadrul programului, norocoșii care au fost suficienți de rapizi să se înscrie, primesc de la stat 20 000 lei pentru a-și monta panouri fotovoltaice de 3 kwh, astfel încât să își reducă facturile la curent semnificativ. Aportul beneficiarului este de doar 2000 lei. Următoarea etapă de înscrieri este în 9 iunie, pentru locuitorii din NordEst.

⚡⚡⚡

Sărbătoarea tradiţională “Împănatul Boului”, o tradiție specifică perioadei solstițiului de vară, s-a desfăşurat și în acest an în localitatea Mănăstirea din comuna Mica.

Imediat după slujba de la biserică, duminica, oamenii din toată zona au mers în localitatea aflată la doar 4 km de Dej pentru a vedea evenimentele organizate cu această ocazie. Conform tradiţiei respectată an de an, fetele nemăritate au fost puse la încercarea de a stăpâni un bou împodobit cu flori, lăsat aproape liber pe străzi, pentru că a fost ținut în frâu de mai mulți feciori din sat.

Tot în cadrul acestei sărbători, mai mulţi tineri din sat s-au costumat în diferite personaje şi s-au udat cu găleţi de apă pentru a aduce belşug întregii comunităţi.

De asemenea, în cadrul sărbătorii, echipa de fotbal Energia Mănăstirea și-a primit trofeul de campioana a Ligii a V-a, Zona Dej. Pe parcursul campionatului, echipa a avut 15 victorii, zero înfrângeri și zero egaluri. De asemenea, a marcat 100 de goluri și a încasat doar 12. Și golgheterul campionatului este tot un jucător al echipei Energia Manastirea, Florin Câmpean.

⚡⚡⚡

Sute de credincioși ortodocsi din Dej au participat duminică la tradiționala Procesiune de Rusalii, organizată în orașul nostru după trei ani de pauză.

La ora 18:00, oamenii au pornit în pelerinaj de la Biserica Sf. Nectarie de pe strada Crângului și au ajuns la Capela Militară din Parcul Mare. Totul pentru a continua o veche tradiție din Ardeal, care are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului.  Pe traseu, li s-au alaturat și alți credincioși, care cu flori în maini au cântat cântece bisericești și s-au rugat.

⚡⚡⚡

Greva generală din educație, cel mai mare astfel de protest din ultimii 18 ani, a intrat în cea de-a treia săptămână, iar sindicatele din Educație au anunțat că greva profesorilor continuă până când le sunt rezolvate solicitările privind salariile.

Potrivit unui comunicat de presă al principalelor federații sindicale din Educație, principalele solicitări sunt:

  • stabilirea prin lege a faptului că salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie
  • aplicarea grilei de salarizare pentru învățământ într-un termen mai scurt decât cei trei ani anunțați de Guvern
  • majorări de salarii și mai mari decât în ordonanța dată zilele trecute
  • acordarea, de la 1 ianuarie 2024, a cel puțin 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ

Ultima ofertă a Executivului, adoptată prin OUG, a fost o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.

Cu toate acestea, liderii sindicali spun că oferta Guvernului nu satisface cerințele profesorilor care au declanșat greva, iar principala revendicare a profesorilor nu apare în ordonanța adoptată de guvern. Circa 183.000 elevi de clasa a VIII-a trebuie să susțină Evaluarea Națională, iar 142.000 de elevi de clasa a XII-a trebuie să susțină Bacalaureatul, iar dacă profesorii nu se vor întoarce cât mai repede la școală, atunci va fi modificat calendarul acestor examene, prin „prelunguri și reprogramări ale probelor”, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca.