Administrația locală din Dej a pus gând rău chioșcurilor din oraș. E vorba despre tonetele și chioșcurile de pe domeniul public, al căror contract de închiriere urmează să expire.

Până acum, contractul era prelungit din zece în zece ani, dar în ședința de consiliu local de săptămâna trecută s-a propus ca această perioadă să fie scurtată. În perioada următoare acestea vor fi evaluate de autoritățile locale și se va stabili dacă și pe cât timp le va fi prelungit contractul.

În prezent mai sunt patru locații în Dej unde există chioșcuri sau tarabe pe domeniul public. În ședința de consiliu de marți, consilierii urmau să aprobe scurtarea acestei perioade la cinci ani, dar în timpul discuțiilor aleșii locali au convenit că nu toate merită prelungire, având în vedere că au un aspect total necorespunzător.

Unii dintre consilieri au menționat faptul că pe Dealul Florilor sunt chioșcuri care degradează aspectul orașului și care ar trebui să dispară. Alți aleși locali, printre care și edilul, s-au pus de acord ca și la cele la care va fi prelungit contractul, perioada trebuie să fie mai scurtă de 5 ani.

În cele din urmă, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, urmând să fie reintrodus după ce reprezentanți ai primăriei vor evalua chioșcurile din oraș și vor stabili care vor fi cele cărora contractul le va fi prelungit.

⚡⚡⚡

Un incendiu violent a izbucnit sâmbătă seara la o gospodărie din localitatea Boteni, comuna Mociu. La fața locului au fost trimiși pompierii dejeni, iar proprietarul gospodăriei a suferit arsuri. De asemenea, o scroafă cu 14 purcei au ars de vii, pentru că nimeni nu a apucat să îi scoată la timp din foc.

Conform ISU CLUJ, incendiul s-a manifestat la un grajd, de aproximativ 40 de mp. De asemenea, grajdul conținea și o anexă, unde erau depozitați baloți de fân, ceea ce a favorizat arderea și a îngreunat misiunea. Totodată, lângă grajd a fost amenajat un adăpost de animale, iar o scroafă cu 14 porci mici nu au putut fi salvați. Până la sosirea echipajelor de interventie, proprietarul a reușit să își scoată din grajd calul și o vacă. La rândul lor, pe lângă operațiunile de stingere, pompierii au reușit salvarea unui câine. Referitor la bărbatul care a solicitat pe parcurs îngrijiri medicale, rănile acestuia au fost minore și a refuzat transportul la spital.

Cel mai probabil, incendiul a pornit din cauza unui scurtcircuit produs la un cablu care alimenta un bec al grajdului.

⚡⚡⚡

Obiceiurile românilor de sărbătorile de iarnă au fost scoase în evidență în cel mai recent studiu realizat de o companie de cercetare de piață, care a arătat că cei mai mulți vor petrece Crăciunul acasă, în familie.

Cei mai mulți dintre români, adică 64%,  vor petrece sărbătorile de iarnă acasă, în familie, în timp ce 16% vor fi musafiri, pentru rude. Sub 10% dintre ei care au răspuns sondajului vor pleca la prieteni sau într-o stațiune. Mai exact, 7% dintre ei, însă vor alege o destinație din România.

Totuși, jumătate dintre români vor vizita târgurile de Crăciun, dar tradițiile adevărate nu mai sunt respectate de foarte mulți. Doar un sfert dintre români vor merge la colindat, în timp ce 58% vor deschide ușa colindătorilor. 30% dintre ei merg la biserică de Crăciun, iar postul este ținut de doar 22% dintre cei care au răspuns sondajului.

Împodobitul bradului de Crăciun pare a fi activitatea preferată a românilor de sărbători.  83% dintre români vor împodobi bradul în acest an, și cei mai mulți aleg unul artificial (58%), pentru a proteja mediul. Mai apoi sunt preferați brazii naturali tăiați (23%) și cei în ghiveci (12%). Trei la sută dintre români vor împodobi un brad pe care îl au deja plantat în grădină sau curte.

Nu vor lipsi nici produsele tradiționale de pe masa de Crăciun, iar în top sunt sarmalele (64%), salata de boeuf (64%), cozonacii (53%) și piftia (45%).

În medie, conform sondajului, 740 lei vor fi cheltuiți de fiecare familie pentru masa de Crăciun.

⚡⚡⚡

Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 30 de ani a primit autorizaţia de a circula în ţară, pentru livrarea la Bucureşti şi Făurei, fiind estimat să sosească în Capitală în cursul zilei de astazi. Rama urmează să ajungă la Bucureşti, pe ruta Arad – Sighişoara – Braşov – Ploieşti Vest, dupa ce sambata seara a intrat in tara pe la Curtici.

În prima etapă, după testele statice, trenul va efectua o serie de teste dinamice, pe Inelul de la Făurei al AFER şi pe reţeaua feroviară publică.

După finalizarea tuturor acestor etape şi atingerea momentului în care ARF poate prelua trenul, inclusiv pentru circulaţia cu călători în siguranţă, trenul va fi pus în circulaţie de către CFR Călători, câştigătorul licitaţiei pentru primul contract de servicii publice de transport feroviar de călători atribuit competitiv.

Trenurile sunt produse in polonia si este doar primul din cele 30 care vor fi lvirate romaniei in urmatorii 2 ani.