Medicii îi îndeamnă pe oameni să participe la cursuri de prim ajutor, pentru că sunt extrem de utile în situaţii limite, iar în cazul unei urgenţe, primele secunde contează. Paul Oarga de la academia de prim ajutor.Studiile arată că 80% dintre români nu ştiu să acorde primul ajutor într-o situaţie de viaţă şi de moarte.

Eleva în varsta de 14 ani din Geaca, înecată cu un jeleu într-o pauză la şcoală, a murit la Spitalul de Copii din Cluj. Adolescenta a fost internată pe secţia de Terapie Intensivă timp de 6 zile, însă a fost în comă profundă. Rând pe rând, organele acesteia au cedat şi doar aparatele i-au mai menţinut funcţiile vitale. O manevră de prim ajutor aplicată corect, extrem de eficientă în majoritatea cazurilor de sufocare prin blocarea căilor respiratorii cu un corp străin, i-ar fi crescut şansele de supravieţuire.

 

⚡️⚡️⚡️

 

Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca derulează un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro prin care a fost creat un registru pentru prevenirea bolilor grave de inimă. În cadrul programului a fost cumpărat deja un RMN dar urmează să fie aduse şi alte echipamente. Managerul de proiect, profesorul Adrian Iancu, a spus că până în prezent, în registru sunt 1.300 de bolnavi, iar numărul lor ar urma să ajungă la finalul proiectului la 4.000-5000.
În momentul în care un bolnav se înregistrează şi intră în registru, se face tot ce trebuie medical, terapeutic şi automat este urmărit şi chemat la control de fiecare dată când este nevoie. Registrul ar urma să devină unui naţional.

 

⚡️⚡️⚡️

 

Weekendul acesta, la Cluj-Napoca, va avea loc Maratonul Scrimei Clujene – a doua ediție a unei competiții internaționale de scrimă pentru copiii între 8 – 15 ani, la care vor participa peste 250 de sportivi din România și din afara țării.
Evenimentul va avea loc la Sala Sporturilor „Horia Demian” iar accesul spectatorilor va fi gratuit.
Startul competiţiei se va da sâmbătă la ora 9:00, iar finala va fi duminică la 15:30.

 

⚡️⚡️⚡️

Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, a fost inclus în ruta turistică a muzeelor în aer liber din România. Ruta a fost lansată în cadrul unui eveniment cultural desfăşurat la muzeul de etnografie din Baia Mare şi este dezvoltată la nivel naţional de Ministerul Turismului. Noul produs turistic cuprinde şi muzee din Bucureşti, Sibiu, Baia Mare, Câmpulung, Negreşti Oaş, Bran şi altele. În prezent, există 29 de rute cultural turistice naționale.