Eleva de 14 ani, înecată cu un jeleu, a încetat din viață la Spitalul de copii din Cluj, în decursul zilei de marți.
În urmă cu o săptămână aceasta s-a înecat cu un jeleu, rămânând fără aer, iar la scurt timp s-a prăbușit inconștientă.
Până la sosirea echipajelor medicale, medicul de familie și asistenterle școlii gimnaziale îi aplicau manevre de bază de resuscitare.
Extragerea corpului străin s-a reușit abia după o oră, după sosirea echipajului de la Gherla, singura ambulanță cu medic. Fata a fost transportată de urgență cu un elicopter SMURD la Spitalul de copii din Cluj, ajungând în stare gravă, necesitând aparatură medicală pentru menținerea funcțiilor vitale.
În urma decesului, deoarece cauza este una traumatică și nu naturală, s-au anunțat autoritățile care vor prelua cazul și vor stabili vinovatul.
⚡️⚡️⚡️
Astăzi au început înscrierile la clasa pregătitoare, iar conform calendarului oficial, durează până pe 18 mai. În această perioadă, părinții completează cererea-tip de înscriere, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor. Circumscriptiile școlare au fost publicate pe site-urile inspectoratelor școlare până pe 30 martie, astfel încât fiecare părinte să știe de ce unitate de învățământ aparține copilul în funcție de adresă. În situația completării online a cererii de înscriere sau a transmiterii prin e-mail sau prin poștă, părintele va transmite unității de învățământ o declaratie pe propria răspundere, cu privire la veridicitatea informațiilor completate în cerere, respectiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare.
⚡️⚡️⚡️
Dacă zbori de pe aeroportul din Cluj, trebuie să ști că începând de ieri, o nouă linie expres de transport în comun va face legatura între Aeroport și Piața Mihai Viteazu. Noua linie, A1E, intră în parcarea aeroportului și opreste atât la terminalul de plecări, cât și la cel de sosiri. Un bilet de călătorie de la aeroport costă dublu față de unul normal, și anume 6 lei, iar biletele pot fi cumpărate direct din mijlocul de transport, utilizând POS-urile. Pe durata călătoriei, autobuzul va opri în stații doar la solicitarea călătorilor prin acționarea unui buton de comandă aflat în interiorul vehiculului.
⚡️⚡️⚡️
Peste 1 milion de lei vor fi cheltuiți în acest an de aleșii țării pentru a-și cumpăra noi scaune și măsuțe de cafea. Camera Deputaților a publicat pe Sicap anunțul licitației prin care cumpără 262 de scaune din piele naturală tratată antibaccterian și antiviral, clasa Premium. Scaunele trebuie să suporte o greutate de 150 de kilograme. Pretențiile nu se opresc însă aici. Structura țesutului și a spătarului trebuie să fie confecționată din placaj mulat de 18-20 mm grosime, să urmeze exact linia corpului, oferind un suport uniform pentru reducerea stresului în punctele de presiune, oferind confort și ergonomie, conform anunțului. Șezutul și spătarul trebuie să fie din spumă poliuretamică, pentru un confort sporit în desfășurarea unei activități îndelungate, se mai arată în condițiile licitației. Totodată, sunt licitate și 40 de măsuțe de cafea cu sticlă fume securizată și picioare din alamă. Valoarea totală estimată este de 1.3 milioane de lei, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 9 iunie.
⚡️⚡️⚡️
A fost semnată autorizaţia de construire a Spitalului Regional de Urgenţă din Cluj, dar mai e mult pana departe. Este vorba despre lucrari de constructie care vor fi derulate abia in prima etapa a propiectului, mai exact, niste elemente de structura, pentru ca realizarea propriu zisa a spitalului, inca nu are desemnata un constructor. Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va avea 849 de paturi, șase centre medicale, ambulatoriu de specialitate, heliport și spații dedicate pentru dezvoltarea profesională a medicilor și asistenților. Lucrările de construcție ar urma să înceapă în acest an iar Ministerul Sănătății estimează că acestea vor fi finalizate în 2027. Planurile construirii unui spital regional la Cluj sunt însă din 1996, dar încă nimeni nu a pus nici măcar o cărămidă la construcția lui.