[qtrelease id=””]👉In urma situatiei tensionate din estul Ucrainei, Ministerul Afacerilor Externe Din Romania a anuntat azi noapte într-un comunicat că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina, la nivelul maxim – „Părăsiți imediat țara!”, în contextul „deteriorării grave a situației de securitate. MAE le cere cetăţenilor români să nu meargă în Ucraina, iar celor care se află temporar acolo să plece imediat. De asemenea, la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537.
👉Incident grav ieri in comuna Bobalna. Un apel la 112 a anuntat in jurul orei 8:30 ca un barbat a fost prins intr-un utilaj agricol pe un teren din localitatea Babdiu. La fata locului a fost trimisa o autospeciala de descarcerare a pompierilor dejeni, dar si un echipaj medical. Barbatul avea prins unul dintre brate in utilajul de balotat. Salvatorii au întreprins manevre de extragere, iar victima, conștienta și cooperanta a fost transportata la spital. A suferit rani grave dar din primele date, medicii au reusit sa ii salveze bratul.
👉Lucrările la reteaua de canalizare din Viile Dejului au fost facute de mantuiala si nici macar nu au fost finalizate. Asta reclama o familie din zona respectiva, a caror gospodarie este inundata din ce in ce mai des de apa care in mod normal ar fi trebuit sa se scurga pe canalizare. Beciul, curtea dar si zonele mai joase din fata portii sunt locurile in care apa balteste, la doar cativa centimetri de gurile de scurgere ale canalizarii, care par a fi doar de forma. Oamenii spun ca au facut o reclamatie la Primaria Dej in 3 ianuarie, dar nu au primit niciun raspuns. De asemenea, spun ca suna aproape zilnic la autoritatile locale pentru a le semnala situatia dar pana acum nu s-a luat nicio masura.Abia ieri, dupa ce cazul a fost facut publc, primarul Morar Costan a fost in zona si a stat de vorba cu oamenii afectati. Edilul spune ca este vorba despre sistemul de scurgere a apelor pluviale, care inca nu a fost pus la punct pe strada respectiva. Morar a mai adaugat ca se va interveni urgent pentru decolmatarea santurilor, iar in aceasta primavara se incearca rezolvarea problemei pe termen lung.
👉În perioada 18-20 februarie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej împreună cu cei ai Secției 5 Poliție Rurală Dej au desfășurat acțiuni pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, precum și în scopul menținerii unui climat de ordine și siguranță publică. În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate aproximativ 150 de persoane, verificate 94 autovehicule, iar pentru încălcarea normelor de circulație au fost reținute două permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule, dar și un certificat de înmatriculare.Pentru neregulile constatate s-au aplicat 60 de sancțiuni contravenționale cu o valoare de peste 17.000 de lei, cele mai multe fiind pentru încălcarea normelor privind circulația pe drumurile publice, respectiv un număr de 49 de sancțiuni. De asemenea, pentru nerespectarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale.
👉Veste proasta pentru romani in prag de primavara. Facturile majorate la energie electrică au efecte asupra berii. Potrivit producătorilor în acest an şi preţul la bere s-ar putea scumpi cu 20%. Producătorii spun că sunt nevoiţi să facă acest lucru pentru că au crescut foarte mult costurile de producţie. Materia primă s-a scumpit cu aproximativ 30% şi au crescut cu 50% facturile pentru energia electrică. Conform unui studiu,cei mai mulţi români consumă bere blondă. Anul trecut însă a crescut cu 37% şi cantitatea de bere fără alcool cumpărată. Berea la PET e pe primul loc la consum, urmată de berea îmbuteliată în sticle.
👉2021 nu a fost deloc un an bun pentru companiile din domeniul construcțiilor. Aproape 700 de firme au intrat în insolvenţă sau în faliment, potrivit datelor transmise de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului .Primele zece companii de construcţii care au avut probleme anul trecut au avut afaceri cumulate de 699 de milioane de lei în 2020. Acestea sunt deţinute fie de antreprenori locali, fie de acţionari străini. Cele mai multe sunt din Bucureşti şi judeţele Cluj, Ilfov, Prahova, Constanţa, Bacău şi Sibiu.
👉Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat, tarifele de referință pentru asigurările RCA, care ar urma să fie plafonate pe o perioadă de 6 luni. Potrivit informaţiilor publicate în raportul ASF, prima de referinţă începe de la 760 lei, nivelul cel mai mic, până la 3.551 lei.Pentru persoanele cele mai neexperimentate la volan, cele cu vârsta de sub 30 de ani, prima brută de risc începe de la 1.286 lei, în condiţiile în care capacitatea cilindrică a maşinii este 1.200 cmc sau mai mică, și poate ajunge la 3.551 lei, dacă motorul maşinii depăşeşte capacitatea cilindrică de 2.500 cmc. Cea mai mica asigurare, de 762 de lei va fi pentru mașinile cu motoare sub 1200 cmc detinute de soferi cu varste intre 51 si 70 de ani. Tarifele de referință ASF pentru persoane fizice nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață, ele având rol de indicatori pentru asiguratori și asigurați. În funcție de tarifele ASF, asiguratorii își calculează propriile tarife.
👉Barbatul care in urma cu un an a injunghiat un taximetrist din GHerla si-a aflat pedeapsa. Tanarul de 23 de ani, de loc din Orastie, judetul Hunedoara, a fost condamnat la 7 ani de inchisoare cu executare, pentru tentativa de omor. Pe langa pedeapsa, tanarul mai are de platit si despagubiri catre victima in valoare de 150 000 lei. Totul S-a intamplat in februrie anul trecut, cand taximetristul transporta un client catre Fizesu Gherlii. La un moment dat, cel pe care il transporta, a scos un cutit si l-a mutilat pe sofer, deposedandu-l de mai multe bunuri. In urma incidentului, victima a avut nevoie de peste 2 saptamani de ingrijiri medicale.
👉Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat aseara acordarea de asistență umanitară de urgență pentru Ucraina. Romania va trimite autorităților de la Kiev medicamente și dezinfectanți.Ajutorul umanitar a fost solicitat de autoritățile de la Kiev, prin Mecanismul European de Protecție Civilă și prin Centrul Euro-Atlantic de Coordonare și Răspuns la Dezastre.Ajutoarele sunt acordate cu titlu gratuit, iar transportul va fi asigurat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pe cale rutieră. România va trimite în Ucraina analgezice, antiinflamatoare și anitibiotice. De asemenea, vor fi trimise și substanțe dezinfectante.Medicamentele au fost oferite cu titlu gratuit de Terapia Cluj și Antibiotice Iași.
👉Astazi vremea se va raci usor fata de zilele precendete, iar cerul va fi variabil. Temperaturile maxime, de la orele amiezii, nu vor mai depasi 8-9 grade, iar minima din timpul noptii va fi de 0 grade celsius.
Alex Prunean