ȘTIRI RADIO FIR 19.02.2022

👉Procurorii DIICOT CLUJ au efectuat o acțiune de amploare pe linia combaterii traficului de substanțe interzise si droguri. Acestia au descins in 15 locatii din Dej si Gherla la persoane banuite de distribuirea substanțelor interzise pe raza județului Cluj. În urma perchezițiilor au fost descoperite și au fost ridicate mai multe plicuri ce conțin substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive, bunuri folosite la porționare și distribuire si aproape 70 000 lei.În urma acestor activități, 10 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale au fost conduse la audieri, iar mai apoi arestate pe 30 de zile.

👉Un medic din judetul Satu Mare si mai multe persoane din judetul Cluj pe care acesta le-ar fi vaccinat doar in acte, au fost saltate ieri de politisti, in cadrul unui dosar de fals informatic, fals intelectual si complicitate la fals informativ, privind vaccinarea impotriva COVID-19.In total, au fost efectuate 18 perchezitii in judetele Satu Mare, Cluj si Timis,  fiind duse la audieri 18 persoane.Vizat ar fi un medic de familie care ar fi eliberat în fals, în perioada 01 august -15 noiembrie 2021, mai multe adeverințe de vaccinare împotriva COVID-19 pe numele unor persoane care în realitate nu s-au vaccinat. Pentru serviciile prestate ilegal, medicul accepta plata atat in lei cat si in euro si forinti.

👉Drama prin care trece familia unei adolescente de 15 ani a salvat ieri alte 3 vieti. Fata a intrat in moarte clinica in urma unui accident rutier, iar dupa mai multe zile in care doar aparatele spitalului de copii din Cluj au mai tinut-o in viata, familia si-a dat acceptul pentru prelevarea de organe. In urma acestei decizii, trei copii au primit o noua sansa la viata. Ficatul fetei a ajuns la o alta adolescenta de 14 ani, care a fost operata la Institutul fundeni, iar rinichii i-au primit alti doi copii, de 8 si 14 ani, care au fost operati la institutul de transplant renal din Cluj-Napoca.

👉Comisia de eurbanism din cadrul consiliului judetean Cluj a dat ieri unda verde pentru realizarea primei exploatari private de sare din Romania, in comuna Unguras. Afacerea care il are in spate pe omul de afaceri Horia Ciorcila urmărește să spargă monopolul Societății Naționale a Sării Salrom, controlată de Ministerul Economiei. La o primă evaluare, zăcământul aprobat pe raza comunei Unguraș, este estimat la peste 400 milioane de euro, iar avizul de exploatare a fost eliberat pt 20 de ani.

👉Litoralul albanez, atat de aproape de parte de vest a romaniei, ar putea fi din acest an si mai aproape, datorita zborurile de pe aeroportul din Cluj. Directorul aeroportului, David Ciceo, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa ca a inițiat discuții pentru lansarea unor zboruri către Albania, pentru a duce turiști pe litoralul acestei țări. Discutia finala va fi purtata in 31 martie, cand la Cluj-Napoca un eveniment pe linie de aviație, la care va participa și directorul aeroportului din Tirana. Riviera albaneza este considerata a fi o perla nedescoperita inca printre statiunile de litoral din Europa, datorita plajelor cu nisip extrem de fin, a apei limpezi dar si a preturilor extrem de scazute inca. Un drum cu masina intre Dej si cea mai apropiata statiune albaneza dureaza 14 ore.

👉Un incendiu a izbucnit ieri la o casă de locuit din Gherla. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. La fata locului au intervenit doua echipaje ale pompierilor de la SVSU Gherla, care în scurt timp au lichidat flăcările. Au venit în ajutor alte două echipaje ale pompierilor de la Detașamentul din Dej și o autospecială SMURD. Din fericire, in momentul izbucnirii incendiului, nimeni nu se afla in interior. Cauza probabila a fost o sobă improvizată dintr-un butoi, lăsata nesupravegheata.

👉Lucrările de extindere și reabilitare a rețelei de apă și canalizare din municipiul Gherla, începute în 2020, continuă pe mai multe străzi din oras, scrie gherlainfo.ro.În prezent se lucrează pe străzile Mintiului, George Coșbuc, Zambilei, Ghioceilor, Stejarului, iar de vineri sunt anunțate noi lucrări, pe străzile Theodor Speranția și apoi pe strada Stejarului și Aleea Mesteacănului. Pe strada Theodor Speranția va fi afectată începând de astazi circulația masinilor. Pe porțiunea de la podul peste Canalul Morii și până la intersecția cu strada Stejarului, circulația va fi blocată complet.Administrația locală informează că alte lucrări sunt programate apoi pe străzile Liviu Rebreanu, Crișan, Fizeșului, Parcului, Gelu, Vasile Alecsandri, Magnoliei, Viorelelor.Pe străzile unde au fost finalizate lucrări – Teilor, Gheorghe Doja, Salciei și Castanilor urmează, cel mai probabil la sfârșitul acestei luni, lucrari de asfaltare, mai scriu cei de la GHERLAINFO.

👉Clujul continua sa aiba cele mai mari salarii din tara dupa bucuresti. Efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul lunii decembrie 2021, a fost de 267 000 persoane, în scădere cu 500 de persoane comparativ cu sfârșitul lunii precedente și cu 7700 persoane mai multe față de aceiasi luna a anului 2020.Câștigul salarial mediu brut în luna decembrie 2021, în județul Cluj a fost 7459 lei, în creștere cu 310 lei față luna precedentă și mai mare cu 631 lei față de luna decembrie a anului 2020. Câștigul salarial mediu net în luna decembrie 2021, în județul Cluj a fost de 4605 lei, mai mare cu 191 lei comparativ cu luna anterioară și cu 367 lei mai mare față aceeași lună a anului 2020. Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna decembrie 2021, a fost mai mare cu 18,7 %, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București.

👉Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj a achiziționat un nou bazin de hidroterapie pentru afecțiunile animalelor. Vorbim despre un aparat de ultimă generație, în valoare de 31.000 de euro, care suplimentează dotările Disciplinei Chirurgie și ATI din cadrul Facultății de Medicină Veterinară (FMV). Astfel, deținătorii de animale de companie, în special câini, vor putea apela   la specialiștii fizioterapeuți ai facultății în vederea programării pentru ședințe specifice, recomandate în cazul a numeroase afecțiuni. Noul bazin   poate fi utilizat la hidroterapie, ca bandă de alergat sau pentru hidromasaj, prin intermediul unui dispozitiv special.

‼️ Datele meteo: Astazi vremea se mentine usor calduroasa pentru o zi a lunii februarie si cu cer variabil. Temperatua maxima va ajunge la orele amiezii in jurul valorii de 8-9 grade, iar in timpul noptii va cobori pana la 0 grade celsius.

Alex Prunean