În fiecare an, pe data de 30 noiembrie, credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, fiind cel care a creștinat poporul român.

Tradiția spune că, în noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.

Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care L-a făcut cunoscut pe Hristos. I-a spus fratelui său Simon (Petru), că L-a aflat pe Mesia. Pentru aceasta Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel dintâi chemat al Domnului.

Sfântul Andrei a fost fratele Sfântului Apostol Petru. Amândoi pescari de meserie, provin din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret.

Sf. Apostol Andrei este ocrotitorul României

Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare, în 30 noiembrie, în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican. În Scoţia, însă, el este sărbătorit la 9 mai, data primirii unor relicve ale Sfântului Andrei.

În ședința din mai 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roșie, între sfinții mari ai Ortodoxiei.

Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, în anul 1997, în 2017 împlinindu-se 20 de ani la aceast eveniment. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească națională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din data de 14 noiembrie 2001. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului românesc, potrivit digi24.

Sfântul Andrei: semnificația numelui

Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Acesta este un nume grecesc, deși Sfântul Apostol Andrei era iudeu.

Sfântul Andrei este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor.

În România, este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Andrei

Încolțirea Grâului pentru Aflarea Recoltei Viitoare

Gospodarii practică tradiția de a pune grâu la încolțit în noaptea Sfântului Andrei, un gest menit să dezvăluie perspectivele recoltei și prosperității familiei pentru anul viitor.

Alungarea Spiritelor Nedorite

O superstiție îndrăgită este aceea că spiritele rele nu vor pătrunde în casă dacă gospodinele întorc cănile cu gura în jos. Usturoiul agățat la intrare și busuoicul adăugat în hrana animalelor sunt alte practici pentru alungarea spiritelor malefice.

Ritualul în Cimitir pentru Dezlegarea Misterelor

Cei dornici să dezlege mistere din trecut participă la un ritual special în cimitir, privind într-un vas cu apă descântată pentru a vedea evenimente din istoria lor.

Vizionarea Alesului prin Oglinzi și Lumânări

Fetele care caută să-și descopere ursitul pot încerca să stea goale între două oglinzi la miezul nopții, ținând lumânări aprinse în mâini. În oglinda din spate, se vor vedea scene din viitor și chipul celui sortit.

Prevestirea Aspectului Iubitului cu Lumânări și Verighetă

O altă modalitate de a afla cum arată iubitul este să ții două lumânări aprinse și să privești într-un pahar cu apă în care a fost plasată o verighetă sfințită.

Ritualul cu Ulciorul de Lut pentru Cucerirea Inimii Iubitului

În miezul nopții, fetele întorc un ulcior de lut cu gura în jos, pun trei cărbuni încinși și rostesc o incantație pentru a cuceri inima iubitului viitor.

Fir de Busuioc sub Pernă pentru Visarea la Iubit

Fetele care aspiră la căsătorie ascund un fir de busuioc sub pernă pentru a visa la iubitul lor.

Apariția Strigoilor și Protecția cu Usturoi

Există credința că în ajun apar strigoii, iar oamenii se apără cu usturoi. Copiilor li se făcea cruciuliță cu usturoi, iar pragul casei, ușile, geamurile și grajdurile sunt unge cu usturoi pentru a respinge spiritele rele.

Semnele Meteorologice ale Nopții de Sfântul Andrei

Oamenii consideră că vremea din această noapte prevestește caracteristicile iernii care urmează. Un cer senin înseamnă o iarnă blândă.

Moaştele Sfântului Apostol Andrei

Capul Sfântului Andrei este prezent în Patras, iar părţi din trupul său sunt prezente în întreaga lume creştină.

Menţionăm că Fruntea Sfântului Apostol Andrei este prezentă în Schitul Sfântul Andrei din Muntele Athos, de lângă Mănăstirea Vatoped.

În România există mai multe sfinte lăcaşe de închinare care deţin părticele din moaştele Sfântului Apostol Andrei.

Astfel, moaşte spre închinare sunt la Mănăstirile Secu, Neamţ, Hurezi, Peştera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgul Neamţ, Catedrala arhiepiscopală din Galaţi şi Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Apostol Andrei

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”.

 

Vizualizari: