Foto: Inquam Photos

Cinci politisti din judetul Cluj au fost saltati de DNA ieri dimineata, fiind cercetati pentru abuz in serviciu.

Printre ei se numara si seful Politiei Dej, Marton Elek.

Alaturi de el au fost dusi la DNA si Mircea Rus, fostul sef al IPJ Cluj, Daniel Graur, adjunct IPJ Cluj si sefa de la personal din cadrul IPJ.

Acuzatiile vizate au legatura cu imputernciirea lui Marton Elek la conducerea Politiei Municipiului Dej.

Conform legii, acesta putea fi imputernicit pe functie doar de doua ori cate sase luni.

Pentru a putea fi mentinut in functie in continuare, fara concurs, s-a facut o smecherie.

Seful de la Dej a facut o rocada cu comandantul de la Gherla pentru doar cateva ore, iar mai apoi fiecare a revenit pe propriul post, pentru ca in lipsa unui concurs, postul putea fi ocupat din nou de politist venit de pe aceeasi functie.

Cum Elek a ocupat cateva ore functia de comandant la Gherla, a putut reveni fara probleme la Dej.

Audierile sunt in plina desfasurare, iar fostul sef al IPJ, actualul adjunct si sefa de la personal au fost deja retinuti.

Conform informatiilor, urmeaza sa fie retinuti si comandantii de la Dej si Gherla.

Rus Mircea-Ion, comisar șef de poliție, la data faptei, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj – cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

Graur Daniel-Sorin, comisar șef de poliție, adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj – cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

Bob Ioana-Paula, comisar șef de poliție, șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj – cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

Marton Elek, comisar șef de poliție, Șef al Poliției Municipiului Dej – cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, purtare abuzivă, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada mai-iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial, constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit, cât și nepatrimonial, constând în numirea sa într-o funcție de conducere.

În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare și de împuternicire în funcție, cunoscând caracterul nelegal al acestora.

2. În intervalul iunie-septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitate de șef al Poliției Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofițerului de serviciu din subordine să-l ponteze în registrul de ore suplimentare în zilele de sâmbătă și duminică, cu motivația că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condițiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă.

– Consecințele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliție, urmată de obținerea de către Marton Elek a unor beneficii necuvenite – plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate.

3. În intervalul august 2020 – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitatea menționată mai sus, în repetate rânduri, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej și din cadrul Secției Rurală de Poliție Dej.

– Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.