Sărbătoare literară şi vernisaj în cinstea Zilei Educaţiei – 5 Octombrie la Muzeul Municipal din Dej

Ȋn data de 03.10.2024 a avut loc lansarea celui de-al doilea volum, tradus stilizat trilingv, în limbile: engleză, franceză şi germană, al profesorului publicist Vasile-Dan Ungur la Muzeul de Istorie din Dej, intitulat ,,Poeme candide, schiţe, momente pudibonde şi epigrame comice în zig-zag”, o compilaţie de 460 de pagini, A4, garnisite cu grafică personalizată, picturi pe hârtie şi vernisaj al aceluiaşi autor.

Schiţele, picturile din copilărie remasterizate, grafică inspirată din textul cărţii şi Power Point, cu colaje cu efecte speciale, au fost videoproiectate pe marele perete de videoproiecţie, în cinstea Zilei Educaţiei, la orele 11:00 a.m., într-un cerc deloc restrâns pentru iubitorii de cultură şi educaţie.

Cartea are trei părţi distincte ,,Suflet alb de liliac”: prima parte tratează poezia candidă, de sorginte voltairiană, bazată cu stricteţe, pe principiul: ,,Il fault cultiver notre jardin”. Înțelegând prin aceasta, că fiecare trebuie să-și exercite talentele, fiecare trebuie să-și facă partea lui de muncă pentru a promova societatea. Retorica întrebare ar fi ,,Ce ar fi vrut să spună Voltaire în lucrarea binecunoscută iluministă prin Candide când spune că trebuie să-ți cultivi grădina?” Aceasta înseamnă că trebuie să ne trasăm propriile căi, astfel încât să vedem și să înțelegem cum funcționează lumea. De la această idee, s-au născut şi poeziile mele, nişte …Poeme candide, adică nişte poezii: curate, ingenue, inocente, neprihănite, nevinovate şi pure.

Printre acestea amintim: ,,Copilăria mea senină”, ,,Parfum de frezii” ,,Printre buburuze”, ,,Suflet alb de liliac”, ,,Artistului din mine”, ,,Iubietei mele”,, Parfum de april”, ,,Drum prin soare”, ,,Când inima” ,, Ȋmi cântă în amintiri”, ,,Sirop de roze”, ,,Miresme de trandafir”, ,,Identitate sua Cine sunt?”, ,,Tarta cu vişine”.

De asemenea, profesorul şi îndrăgitul publicist Vasile-Dan Ungur în partea a doua a volumului Momente, schiţe pudibonde, observă cu ochi critic, moravurile vremii sale contemporane.

Ȋn prezentarea prefeţei celei de-a doua părţi a luat cuvântul comisar şef de poliţie penitenciară Florin Apahidean.

Cartea aduce în atenție: convingeri limitative, recadrări, situații în care pierzi controlul, în care ești un simplu spectator și nu prea poți să faci mare lucru, în afară de a te amuza de propriile întâmplări. Întâlnim personaje care încalcă înțelegerile de dragul unui venit imediat, dar și conflicte de valori și oameni incongruenți sufletește. Autorul aduce în atenție mentalitatea ,,luptă, luptă și dă-i, și dă-i și luptă” cu morile de vânt și face haz de hățișul birocrației.

,, Nu este omis nici episodul Coronavirusului când oamenii de voie, de nevoie se evitau unii pe alții, pe fondul regulilor de prevenire a transmiterii virusului Sars -Cov 2, iar orice purtător era considerat un ciumat de-al lui Camus.” Comisar şef de poliţie penitenciară Florin Apahidean, în prefaţa prozei, aceluiaşi autor.

Limbajul bukowskian din unele locuri adaugă condimente lecturii…, la mai mare în această direcție publicistul şi prof. Vasile- Dan Ungur. Se cuvine a aminti un citat de-a lui Hank care descrie foarte bine momentele și schițele ,,unii oameni niciodată nu înnebunesc, ce vieți oribile trebuie să ducă”.

Partea a treia, cea a epigramelor comice în zig-zag, cu prefaţă de prof. cercetător şi bibliotecar Felix Ostrovschi se defineşte genul epigramei, ca specie literară cu totul aparte : ,, epigrama este o creație literară exprimată laconic și concentrat, de obicei formată din patru versuri care în principal prin ciocnirea de cuvinte, de idei, de planuri și situații, de înțelesuri ale aceluiași cuvânt, pornind de la o premisă oarecare, ajunge în final la o concluzie neașteptată”.

Ȋn final, s-a conchis că epigrama rămâne, în plan conceptual și poetic, una din expresiile cele mai originale ale spiritului omenesc. Pe lângă picturile d-lui prof jurist publicist Vasile-Dan Ungur, în sala Galeriei de Artă a Muzeului Municipal Dej, au fost expuse picturile Pr. Daniel Cîmpeanu.La activitate au mai luat parte distinsul director al Muzeului Municipal Dej, Constantin Albinetz, prof. şi muzeograf Rus Ovidiu, alături de prof. şi muzeograf Cristina Tudor. d-l învăţător Vasile Cernea de la Şcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Dej, distinsa d-nă bibliotecar Maria Budăcean, alături de foarte mulţi intelectuali din lumea dejeană.

Eufemisme, aforisme şi umor fin nu au lipsit de pe buzele tuturor, lumea îmbogăţindu-se cu încă o carte. Activitatea s-a încheiat prin lectură şi contemplare a exponatelor.