Ambasadorul României în Statele Unite a anunțat că românii vor putea călători fără viză în Statele Unite ale Americii (SUA) începând cu 1 decembrie 2025.

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a spus că mai sunt doar doi ani până când țara noastră se poate înscrie în programul Visa Waiver, ceea ce înseamnă că românii vor putea merge în Statele Unite fără viză.

„Mai sunt doar doi ani până când țara noastră va accede cu siguranță în Programul Visa Waiver. Sigur că mai avem un parcurs lung, dar așa cum arată acum lucrurile, avem încredere că se va întâmpla. Anunțul de admitere în program va veni în ianuarie, anul viitor, apoi de la 1 decembrie 2025 românii vor putea călători în SUA fără vize”, a declarat ambasadorul Muraru la Digi24.

Programul Visa Waiver permite cetăţenilor ţărilor participante să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism pentru sejururi de până la 90 de zile fără viză.

În urmă cu câteva zile, ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat că Româniase va alătura Programului SUA de scutire de viză nu mai devreme de începutul anului 2025.

Condiție pentru ridicarea vizelor: rată de respingere de 3%

România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile.

Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. În 2019, rata de respingere a fost de 9%, în 2020 a fost de 10%, iar în 2021 de 17%, procent care s-a păstrat și anul trecut, în 2022.

Ministerul Afacerilor Externe a oferit încă din 2021 un pliant online cu pașii de urmat pentru a aplica la viza de SUA. MAE a precizat atunci că oamenii nu trebuie să aplice pentru viză dacă nu îndeplinesc condițiile cerute de SUA, altfel procentul de respingere va rămâne ridicat.

România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.