Cei care au maşini mai vechi de 15 ani au toate şansele să plătească un impozit mai mare.

 

Valoarea va fi stabilită de primarii şi ar putea ajunge chiar şi la 900 de lei pe an.

Autorităţile au în plan să îi ajute pe oamenii fără posibilităţi financiare să îşi schimbe maşinile vechi cu o sumă de aproximativ 3 mii de euro.

 

Aceste măsuri sunt discutate la nivelul Guvernului cu scopul de a descuraja importul de maşini la mâna a doua.

 

În România sunt în total 8 milioane de mașini, iar 4 din 10 mașini au mai mult de 17 ani.

 

Parcul auto a îmbătrânit datorită faptului că în România nu există forme de descurajare a importurilor de autoturisme vechi.

 

Uniunea Europeană este în pragul unei revoluţii auto, pe care românii nu o conştientizează.

 

Se pare că din anul 2035, Comisia Europeană îşi propune ca toate modelele vândute de dealerii auto în Uniune, inclusiv în România, să fie electrice, fără emisii de carbon.

 

De asemenea se ia în calcul un pachet de măsuri prin care românii cu venituri mici, proprietari de mașini mai vechi de 15 ani, să fie ajutaţi să-şi cumpere maşini mai puţin poluante.

 

Se prevede ca programul Rabla să fie suplimentat, iar fiecare primărie să ajute cu bani cetăţenii vulnerabili să-şi schimbe maşinile vechi şi poluante cu unele noi.

 

Cei cu venituri mici ar putea primi până la 3000 de euro, asta în măsura în care în momentul de față prin programul Rabla primesc 1500 de euro, dacă îşi cumpără o maşină pe motorină sau benzină.

 

Există însă și o veste mai puțin plăcută. Primăriile ar putea avea dreptul să impună impozite mari pentru maşinile vechi, iar proprietarul unei maşini de peste 15 ani ar putea să plătească un impozit de cel puţin 900 de lei.

 

Comisia Europeană mai propune și introducerea unei taxe în carburant. Șoferii o vor plăti în statele membre care nu au reuşit să reducă poluarea pe şosele.

 

Pentru ca toate acestea să intre în vigoare, ideea trebuie aprobată şi de Parlamentul Uniunii Europene.

 

 

 

 

 

Autor: Cătălina Săplăcan

Data publicării: 22.07.2021