În conformitate cu art. 3 alin. (1) lit.(p) din Legea 263/2010 referitoare la sistemul public de pensii, perioada de cotizare reprezintă intervalul de timp în care s-au datorat contribuții de asigurări sociale către sistemul public de pensii, precum și perioada în care asigurații cu contract de asigurare socială au avut obligația de a achita și au plătit contribuții de asigurări sociale către sistemul public de pensii.

Astfel, stagiul de cotizare reprezintă perioada in care se datorează contribuții la sistemul de pensii.

În perioada în care se află în șomaj tehnic, salariații beneficiază, conform prevederilor art. 53 alin. (1) din Codul Muncii, de o indemnizație de cel puțin 75% din salariul de bază aferent locului de muncă ocupat.

Asupra acestei indemnizații se calculează CAS. Prin urmare, perioada în care salariații se află în șomaj tehnic și beneficiază de indemnizație de șomaj tehnic, reprezintă stagiu la sistemul de pensii.

Asupra calculului pensiei conform art. 2 lit. c) din Legea 263/2010 referitor la sistemul unitar de pensii publice, este stabilit principiul contributivității, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele fizice și juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale fiind acordate în funcție de contribuțiile de asigurări sociale achitate.

Astfel, toate veniturile salariale asupra cărora se datorează CAS vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei. Important este ca asupra venitului respectiv să se datoreze și plătească contribuția la sistemul de pensii, iar asupra indemnizației de șomaj tehnic se datorează și se plătește CAS.

 

  NOUTĂȚI din Legislația Muncii

La 1 septembrie 2023 va intra în vigoare Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care va înlocui Legea nr. 263/2010.

Principalele modificări aduse de acest act normativ sunt :

  • Pensionarea anticipată
  •  Cumularea pensiei cu salariul
  •  Pensia minimă
  •  Stagiu minim de cotizare
  • Perioade noi care se iau în calcul la stabilirea pensiei
  • Comunicarea informațiilor privind pensionarea salariaților
  • Asigurarea facultativă
  • Prevederi privind persoanele invalide
  • Comunicarea documentelor către Casa de Pensii