La începutul acestei luni, a intrat în vigoare noua lege a Educației, adoptată de Parlament în urmă cu câteva luni și semnată de președintele Klaus Iohannis.

Pe fondul modificărilor recente în legea educației, expulzarea studenților, care a fost eliminată din discuție în decembrie anul trecut, revine pe agenda instituțiilor de învățământ, dar numai în cazuri speciale. Elevii au dreptul de a contesta aceste decizii și de a-și prezenta argumentele în apărare.

O altă schimbare importantă este aceea că numărul de elevi în clase va fi redus. În plus, curricula școlară va fi îmbogățită cu materii noi, dintre care unele vor fi obligatorii, iar altele opționale. Între materiile ce se vor studia începând din clasa a 11-a se numără „Istoria evreilor. Holocaustul” și „Istoria comunismului din România”. Totuși, pentru unele dintre aceste materii, programa școlară rămâne încă de definitivat.

Burse și cardul de elev

Se schimbă și criteriile de acordare a burselor. Astfel, vor beneficia de burse de merit 30% dintre elevii fiecărei clase, aceștia trebuind să aibă, printre altele, nota 10 la purtare. Este o creștere față de nota 9.50, cerință din anii precedenți.

Schimbările ating și sfera burselor sociale. Astfel, elevii orfani de un singur părinte nu vor mai primi automat bursă socială. Ajutorul va fi acum condiționat de venitul familiei. Această prevedere este contestată de reprezentanții elevilor, scrie Antena 3 CNN.

Una dintre cele mai mari inovații ale acestui an școlar este introducerea cardului național de elev. Acestava fi disponibil în mod gratuit tuturor elevilor, nu numai pentru a-și confirma statutul de elev, ci și pentru a servi drept instrument pentru a obține anumite beneficii prevăzute de legislația în vigoare sau facilități oferite de către operatorii economici.

Prin urmare, elevii se pot aștepta la un an școlar cu multe schimbări, fie că este vorba de adaptarea la noua legislație sau de folosirea de noi instrumente, cum ar fi cardul de elev. Indiferent de acestea, scopul final rămâne același: un învățământ de calitate și adaptat la nevoile actuale ale societății.