Sursa foto: G4Media

Autoritățile au expus noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat: Grecia se află pe lista galbenă, iar Spania pe lista roșie.

 

Așadar, a intrat în vigoare noua listă a țărilor cu risc epidemiologic mare. Grecia este clasată în zona galbenă, iar Spania în zona roșie. Oamenii care vin din ţări aflate pe lista galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

 

Persoanele care vin din state din zona roşie, carantina nu se va aplica doar în cazul celor vaccinaţi. Testul COVID nu scuteşte de intrarea în carantină.

 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat joi hotărârea referitoare la noua listă.

 

A fost actualizată lista ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

 

Astfel, a fost actualizată lista ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat: în zona roşie au intrat Spania, Portugalia, Olanda, Andorra, Georgia şi Malaysia, iar în zona galbenă au intrat: din zona roşie, în urma scăderii incidentei: Uruguay şi Paraguay; din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Grecia, Luxemburg, Gibraltar, Kazahstan, Insulele Feroe şi Libia.

 

Pe lista verde sunt clasate și țările: Zambia, Guyana şi Bahrain. Noua listă intră în vigoare de duminică, ora 00:00.

 

Persoanele care vin în România trebuie să completeze, la punctele de frontieră, un formular de triaj COVID. Formularul de triaj trebuie înmânat reprezentantului DSP, la intrarea în ţară.

Declaraţia poate fi descărcată în format fizic şi completată sau poate fi completată online.

În cazul declaraţiei online, este necesară introducerea unui număr de telefon valid, unde persoana respectivă poate fi contactată pe perioada autoizolării. La acelaşi număr de telefon, va primi prin SMS (gratuit) un cod unic pe care îl va utiliza pentru finalizarea operaţiunii de completare a declaraţiei.

 

 

Pe data de 14 mai 2021, România a introdus lista roșie. „Lista este difrenţiată pe coduri – verde, galben şi roşu, exact după incidenţele din România. Motivul pentru care s-a făcut acest lucru este pentru a nu intra brusc ţări care ne depăşesc cu foarte puţin. Dacă este în codul galben, persoana nu intră în carantină dacă este vaccinată sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă este din zona roşie, fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină”, a declarat atunci Raed Arafat.

 

 

 

 

 

Autor: Cătălina Săplăcan

Data publicării: 18.07.2021