Așa sărbătorește cei 108 ani de viață nea Dinu, veteran al celui de-Al doilea Război Mondial, tată a șase copii și străbunic cu 13 strănepoți.

Locotenent-colonelul (rtr.) Costantin ”Dinu” Herțoiu s-a născut la 28 februarie 1914 şi locuieşte de când se ştie în satul Câineni, judeţul Vâlcea. Povestea sa începe în 1936, când a fost încorporat la artilerie, la Sebeş, judeţul Alba.
Pentru nea Dinu, Al doilea Război Mondial s-a terminat abia în 1948. S-a luptat cu ruşii doi ani pe front şi, apoi, încă cinci, cu foamea, în lagăr.

”Într-o noapte în lagăr, era de Împăratul Constantin, de ziua mea, am visat că am mâncat și-am băut încontinuu. Când m-am trezit dimineață, eram topit de foame”.

”La Stalingrad am fost luați prizonieri. Câți am mai scăpat, că rușii ne împușcau pe capete! Când s-au liniștit apele, au venit la noi niște cazaci. Ofițeri. Tineri, băieți tineri. Fusesem 98 de inși, mai rămăsesem 6.
Când am plecat din lagăr, nu am cuvinte să vă spun cât eram de fericit. Îmi era frică doar să nu mor până ajung pe pământ românesc. Am venit cu trenul. Ne-am întors 700 din 4.000. Am debarcat în Focşani.”

– Venim să vă vedem și la anul. Promiți să ne aștepți, nene Dinule?
– Servesc Patria!, a fost replica sa de militar adevărat.

Video: Gabriel Slabu, președinte AMVVD Vâlcea

VEZI VIDEO:

https://fb.watch/bsOuYrCmh3/