Prețurile la gaze și energie electrică au scăzut semnificativ, dar românii nu au simțit încă acest lucru și plătesc tot facturi mari.

Este un paradox pe piața românească la care s-a ajuns tocmai printr-o măsură care vizează ajutorul poporului român. Mai exact, forma impunerii de plafoane ale prețului energiei.

”Ca orice regulă de bază în economie, cererea decide prețul. Dacă cererea a scăzut, consumul de energie a scăzut substanțial, ținând cont de costurile care au fost foarte mari în lunile trecute, atunci a scăzut și prețul. Însă statul este cumva în urmă cu ceea ce se întâmplă în piață, deoarece plafonarea este încă în vigoare iar nivelul la care prețurile sunt plafonate în acest moment este mai mare decât costurile reale decise de piață. Motiv pentru care statul trebuie să renunțe la această plafonare, însă există doi factori foarte importanți, de risc, în acest proces.

În primul rând trebuie să vină cu un ajutor și o schemă de ajutor pentru consumatorii vulnerabil, vorbim de persoanele cu venituri mici și de asemenea trebuie să ținem cont de faptul că statul este foarte restant la furnizori când vine vorba de sumele plafonate. Până acum plafonarea a fost făcută pe banii privaților, motiv pentru care statul mai are mult de plătit, pentru că sunt câteva luni bune restaurante. Vorbim de un 2,1 miliarde de lei, atât a costat în acest moment statul român această plafonare care, la momentul respectiv a fost utilă, însă în acest moment face mai mult rău decât bine”, a explicat Ioana Erdei, redactor-șef Income Magazine, la Antena 3 CNN.

”Românul de rând plătește cum a plătit în ultimele șase luni. Nu știu dacă simte, deoarece nu știe că există mai bine. Și este normal să nu știi că se poate mai bine când tu ai o constanță în preț. A existat o constanță, un echilibru, lucru care a ajutat. Dar se poate mai bine, ăsta este mesajul, și sunt sigură că Ministrul Energiei va prioritiza rezolvarea acestui lucru”,  mai adaugă Ioana Erdei.