ADEVĂR: Vaccinurile împotriva COVID-19 nu conțin virusul activ.

 

Prezentare pe scurt:

PFIZER

Vaccin ARNm COVID-19 (modificat nucleozidic)

Ce este Comirnaty – Pfizer și pentru ce se utilizează?

Comirnaty este un vaccin pentru prevenirea bolii coronavirusului 2019 (COVID-19) la persoanele cu vârsta de cel puțin 12 ani.
Comirnaty conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm) care cuprinde instrucțiuni pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Comirnaty nu conține virusul în sine și nu poate cauza COVID-19.

 

MODERNA

Cum funcționează vaccinul COVID-19 Vaccine Moderna?

Vaccinurile bazate pe ARN-mesager (ARNm) conțin instrucțiunile genetice necesare pentru a sintetiza proteina S (Spike) de pe suprafata virusului SARS-CoV-2. ARNm este înglobat în mici particule lipidice care împiedică degradarea sa prematură și ajută la livrarea acestuia în celule. După administrarea vaccinului, celulele gazdei (persoanei vaccinate) vor citi instrucțiunile genetice și vor sintetiza proteina S. Sistemul imun al persoanei respective va identifica apoi această proteină ca fiind străină și va declanșa un răspuns imun, producând anticorpi și celule T specifice. Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imun va recunoaște virusul și va fi pregătit să se apere. După vaccinare, ARNm este eliminat în decurs de câteva zile pe aceeași cale pe care este degradat și eliminat ARNm-ul propriu gazdei.

 

AstraZeneca

Cum funcționează vaccinul dezvoltat de Oxford / AstraZeneca?

Vaccinul dezvoltat de Oxford/ AstraZeneca – denumiri comerciale Vaxzevria suspensie  injectabila sau Vaccin COVID-19 (ChAdOx1-S [recombinant]) – a primit în data de 29.01.2021 recomandarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) pentru autorizarea condiționată de punere pe piață și a fost ulterior autorizat de către Comisia Europeana.

Vaccinul Vaxzevria este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Există alte vaccinuri aflate în curs de dezvoltare bazate pe această tehnologie  împotriva unor boli cauzate de virusuri precum HIV și Zika. Un vaccin împotriva Ebola bazat pe un vector viral nereplicativ a fost autorizat deja în Uniunea Europeană.

Aceste tipuri de vaccinuri utilizează un alt virus, în cazul vaccinului Vaxzevria un adenovirus, pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului SARS-CoV-2 în celulele de la locul administrării, care ulterior sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2. Această proteină va fi recunoscută de către sistemul imunitar ca fiind străină organismului și vor fi produși anticorpi și celule care sa o atace. Dacă mai târziu persoanele vaccinate se întâlnesc cu virusul SARS-CoV-2 organismul lor îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere.

Adenovirusul utilizat pentru dezvoltarea vaccinului Vaxzevria nu infectează în mod normal oamenii, este izolat de la cimpanzei, și este modificat astfel încât să își piardă capacitatea de a se multiplica.

 

Johnson & Johnson 

Cum funcționează vaccinul COVID-19 Vaccine Janssen?

Vaccinul dezvoltat de compania Johnson & Johnson (denumire comercialaCOVID-19 Vaccine Janssen suspensie injectabila) a primit acordul unei autorizaţii de introducere pe piaţă condiţionate din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) în data de 11.03.2021 și a fost ulterior autorizat de către Comisia Europeana conform Deciziei 1763/2021

Vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson (Ad26.COV2-S), COVID-19 Vaccine Janssen suspensie injectabila, este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Există alte vaccinuri bazate pe această tehnologie, împotriva unor boli cauzate de virusuri precum HIV și Zika, aflate în curs de dezvoltare. Un vaccin împotriva Ebola bazat pe un vector viral nereplicativ a fost autorizat deja în Uniunea Europeană. De asemenea, din ianuarie 2021 este folosit sub autorizare conditionata, pentru combatarea COVID-19, vaccinul Vaxzevria, dezvoltat de compania AstraZeneca.

Aceste tipuri de vaccinuri utilizează un alt virus, în cazul vaccinului Ad26.COV2-S un adenovirus, pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului SARS-CoV-2 în celulele de la locul administrării, care ulterior sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2. Această proteină va fi recunoscută de către sistemul imunitar ca fiind străină organismului și vor fi produși anticorpi și celule care sa o atace. Dacă mai târziu persoanele vaccinate se întâlnesc cu virusul SARS-CoV-2 organismul lor îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere.

Adenovirusul utilizat pentru dezvoltarea vaccinului Ad26.COV2-S a fost studiat și în dezvoltarea vaccinului Zabdeno împotriva Ebola autorizat în iulie 2020 și este modificat astfel încât să își piardă capacitatea de a se multiplica.

 

Mai multe informații despre vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi găsite aici:

https://vaccinare-covid.gov.ro/vaccinuri-autorizate/

 

Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19!

 

Prin vaccinare împotriva COVID-19:

– se reduce riscul de infectare;
– se reduce riscul de transmitere a virusului;
– se reduce considerabil riscul de spitalizare;
– se reduce considerabil riscul de deces.

 

 

 

 

 

 

Autor: Cătălina Săplăcan

Data publicării: 29.09.2021