„Toporașul de aur”, câștigat la Zakopane de Grupul „Tradiții Ormănene”

În ultimii ani, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj a pus un accent deosebit pe promovarea culturii tradiționale din județul Cluj, prin derularea unor proiecte culturale prin care instituția de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj a acordat o atenție deosebită Grupurilor Tradiționale clujene.

Aceste grupuri reprezintă seva satelor noastre prin tradițiile și obiceiurile care se mai practică încă și care, împreună cu Tezaurele Umane Vii, aduc cinste județului Cluj la nivel național și international.

Astfel, după ce anul trecut Grupul Tradițional de la Negreni s-a bucurat de succes, materializat în patru premii obținute la Festivalul din Zakopane, un Festival Internațional de înaltă ținută, a venit rândul Grupului Tradițional de la Orman să participe în acest an.

Pregătirile pentru festival au început încă de anul trecut, prin colaborarea directă a conducerii CJCPCT Cluj și a specialiștilor din cadrul instituției cu Grupul „Tradiții ormănene” din Orman.

Iată că, după multă muncă, au apărut și rezultatele, astfel că Grupul Tradițional de la Orman din județul Cluj a câștigat locul I, respectiv  Trofeul Festivalului – Toporașul de Aur, la Festivalul Internațional de Folclor Montan din Zakopane, Polonia, ediția a 54-a.

Concursul, care s-a încheiat joi, 24 august 2023, cu festivitatea de premiere, s-a desfășurat pe trei secțiuni: tradițional, artistic și stilizat, iar clujenii au fost înscriși la prima categorie, tradițional. Astfel, au pus în scenă un obicei-ritual pastoral și de fertilitate, prezent până nu demult în comunitățile tradiționale din județul Cluj, numit „Împreunatu’ oilor”.

În vechime, la împreunatul oilor, comunitatea stabilea cantitatea de lapte pe care proprietarii de oi o luau pe tot parcursul anului de la stână. Este și un ritual de fertilitate deoarece, în cadrul obiceiului, pe Valea Someșului Mic, apare și „Păpăluhăra” sau „omu’ de frunze”, care are rolul de a proteja oile de farmecele care puteau să le ia laptele. Astfel, femeile trebuiau să ude Păpăluhăra, iar apa și frunzele verzi simbolizau fertilitatea și reînnoirea. Obiceiul avea loc primăvara.

În această competiție internaţională a tradiţiilor folclorice s-au întrecut 16 grupuri din 13 țări (Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Georgia, Macedonia, Serbia, Slovacia, Turcia, Ungaria, Italia, România, Mexic și Polonia), clujenii reușind să impresioneze juriul prin prestația lor.

Obiceiul arhaic, prestația jucăușilor și virtuozitatea instrumentiștilor au făcut ca Grupul „Tradiții ormănene” să fie remarcat de specialiști, care au acordat și un premiu special „In Memoriam Jeana Roche” pentru ineditul obicei prezentat în festival, „Păpăluhăra”.

Grupul a participat la acest festival cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

Grupul „Tradiții ormănene” a fost înființat în primăvara anului 2016, la inițiativa doamnei Aurora Cozma, coordonatoarea acestuia, o iubitoare a obiceiurilor și tradițiilor din satul natal, sub îndrumarea regretatului etnomuzicolog Prof. Dr. Mircea Cîmpeanu.

Comunitatea a răspuns cu entuziasm acestui demers și, până în prezent, grupul a avut numeroase participări în cadrul unor spectacole și festivaluri de folclor, atât la nivel județean, cât și național. Totodată, grupul are o lungă colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Instituția de cultură din subordinea forului administrativ județean aduce calde mulțumiri Consulatului Onorific al României la Cracovia și domnului Consul Onorific Ignar Timar.

 

Sursa: Consiliul Județean Cluj