Alocaţia de stat pentru copii va fi indexată anual cu rata medie a inflaţiei, astfel cuantumul alocaţiei va creşte din oficiu, în fiecare an, conform unui act normativ aprobat de guvern şi promulgat joi de preşedintele Klaus Iohannis.

Măsura a fost luată în contextul scumpirii alimentelor și serviciilor.

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 126/2021, prin care s-a stabilit cuantumul alocaţiei de stat pentru copii începând cu drepturile lunii ianuarie 2022. Documentul prevede indexarea anuală, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei, a cuantumului alocaţiei de stat pentru copii, începând cu drepturile lunii ianuarie 2023.

De la începutul anului trecut, alocaţia pentru copiii de până la doi ani este de 600 de lei, iar pentru cei cu vârsta între 2 şi 18 ani, alocaţia a ajuns la 243 de lei.

În cazul minorilor cu handicap, alocaţia de stat pentru copii este de 600 de lei.

Ordonanţa prevede indexarea anuală, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei, a cuantumului alocaţiei de stat pentru copii, începând cu drepturile lunii ianuarie 2023.

Alocaţia de stat li se acordă şi tinerilor de peste 18 ani care sunt elevi de liceu sau şcoală profesională, până la terminarea studiilor, precum şi majorilor cu handicap care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ preuniversitar, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani, scrie Antena 3 CNN.