Sursa foto: Profimedia

 

Insecta are denumirea de „Tigrul platanului” și apare vara, o posibilă cauză a apariției lor fiind plantarea de platani în diferite zone ale orașului, dar și canicula din ultima perioadă care a favorizat acest lucru.

Este o specie invazivă, originară din America de Nord, de pe coasta de est, iar prezența ei în Europa a fost semnalată prima dată în 1956 în Italia și de acolo s-a răspândit foarte ușor în toată Europa, iar la noi în ţară a apărut prin 2010. Este activ doar în timpul zilei, la temperaturi de peste 30 de grade.

 

Cum scăpăm de ele?

Tigrul platanului a devenit rezistent la soluțiile de combatere a acestora, o soluție pentru ca acestea să dispară fiind reducerea numărului de platani plantați în orașe.

 

Cum ne ferim de ințepăturile tigrului platanului?

Știi că tigrul platanului te-a înțepat dacă descoperi pe piele mici pete roșii, însoție de senzații de mâncărime și durere, care sunt resimțite mult mai intes de către copii. Deși simți înțepătura la fel de intens ca în cazul altor insecte de sezon, leziunile nu sunt la fel de mari precum cele lăsate de țânțari sau păianjeni.

Pentru că este o insectă de dimeniuni mici, între 4 și 6 mm, și transparentă, poate rămîne pentru mult timp pe hainele tale sau în păr. Este indicat ca pe timpul verii, când te întorci acasă să-ți scuturi hainele și să te asiguri că nu intri cu ele în casă. O altă metodă de protecție este să porți haine care să-ți acopere zonele ușor accesibile pentru înțepături, precum brațe, picioare, umeri sau gât.

Tigrul platanului este greu de reperat, cel mai probabil vei fi conștient de prezența lui doar după ce te-a mușcat. „Protecţia ar trebui începută prin deparazitarea zonelor verzi în care insecta se înmulţeşte. Sprayul repelent antiţânţari poate fi utilizat în caz de înţepătură iar compresa rece calmează mâncărimea.

În farmacii se găsesc soluţii care calmează mâncărimea şi erupţia.”, Dr. Mihaela Leventer. Tigrul platanului este o insectă relativ nouă în peisajul urban, dar care se adaptează rapid la stilul prădător al insectelor de oraș.

Nu-ți strica vara și buna dispoziție din cauza unei insecte atât de mici. Discută cu medicul tău despre riscurile și consecințele unei înțepături a tigrului platanului și învață cum să te protejezi.

 

 

 

 

 

Autor: Cătălina Săplăcan
Data publicării: 09.08.2021