Cardul de sănătate. Sistemul cardului de sănătate va fi refăcut complet, deoarece tehnologia utilizată pentru crearea sistemului este una învechită, anunță ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Printre schimbări se numără și digitalizarea cardului, careva putea fi folosit și de pe telefon, la fel ca un card bancar.

Potrivit ministrului, 100 de milioane de lei au fost salvați din PNRR datorită muncii celor de la CNSAS.

Ministrul Bogdan Ivan a declarat pentru digi24.ro că a „găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect, acum este în procedură de achiziție publică și urmează să fie refăcut cap-coadă. Va fi atât în format fizic, cât și într-un wallet (portofel electronic, n.r.), la fel ca un card bancar”.

„Va fi trasabil totul. Adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată. Va fi totul trasabil și transparent, ca să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite”, mai adaugă ministrul.

Ce este cardul naţional de sănătate

Cardul naţional de sănătate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS. El devine instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem (PIAS).

Cardul de sănătate CEAS are ca scop principal transparentizarea şi eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Ce date conține cardul de sănătate

Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine doar datele de identificare ale asiguratului.

Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informaţii:

  • Numele şi prenumele asiguratului
  • Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
  • Numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID)
  • Data naşterii
  • Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)

Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale.

Cine intră în posesia cardului de sănătate

Persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani vor primi cardul naţional de sănătate.

Copiii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de servicii medicale gratuite conform legii.

Utilizarea cardului de sănătate

După activare, asiguratul trebuie să prezinte cardul de sănătate atunci când apelează la un furnizor de servicii medicale sau farmaceutice contractat cu casa de asigurări de sănătate. Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul pin.

Utilizarea cardului dovedește că persoana asigurată a vizitat o instituție medicală. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate.

Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate cât şi celor neasigurate.