Potrivit calendarului ortodox, în fiecare an, pe 26 octombrie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Cuviosul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Este sărbătoare mare pentru creștini, notată cu cruce roșie.
Sfântul Dumitru, cunoscut ca Izvorâtorul de Mir, a viețuit pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). A fost fiul prefectului din Tesalonic.
Acesta provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia și era respectat și admirat de toți cei din jur, în special pentru principiile sale și pentru bunătatea sa.
Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Serbia), iar moaștele sale au fost aduse in Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica în care se află în prezent moaștele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construita la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie. Aceasta fost transformată în moschee în anul 1493 si redată cultului creștin în 1912.
Moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
După trecerea la cele veșnice, trupul Sfântului Dimitrie a fost luat de către creștini și a fost îngropat, într-un loc secret. Pe locul său de veci a fost ridicată o biserică, unde oamenii au descoperit că se înfăptuiau minuni, dar nimeni nu știa de existența moaștelor.
Atunci când biserica veche a fost dărâmată, pentru a fi construită una mai mare, oamenii au descoperit trupul intact al Sfântului Dimitrie.
Conform bisericii, din moaștele Sfântului Dimitrie a izvorât mir frumos mirositor și a umplut toată cetatea de mireasmă bună în acele momente. Acest lucru i-a adus numele de „Izvorâtorul de mir”.
Atunci cânt Împăratul Constantin Cel Mare a proclamat creștinismul ca religie oficială în Imperiul Roman, a fost ridicată o bazilică chiar deasupra mormântului Sfântului Dimitrie.
O parte din moaștele Sfântului Dimitrie se află la Mănăstirea Mihai Vodă din București.
Tradiții și obiceiuri
Potrivit superstițiilor pastorale, sărbătoarea de Sfântul Dimitrie marchează începutul iernii. Pentru a afla cum va fi vremea, păstorii își așează cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor, așteptând să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi una bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.
De Sf. Dumitru nu este bine să lucrezi, sau să faci treburi în gospodărie. Dacă nu respecți această regulă, vei avea parte de probleme. Nu te certa cu oamenii și nu te supăra pe cei apropiați sau pe cei din jur.
În zilele de 26 și 27 octombrie nu se cer bani sau nu se pretind lucruri dacă te-ai oferit să ajuți o persoană.
În această zi nu se spală și nici nu se calcă.
Nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, nu ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.
Tradiția spune că nu e bine să faci focul în casă. Potrivit acesteia, adevărata căldură e în sufletele oamenilor.
Pe 26 și 27 octombrie este recomandat să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică.
Mai mult, nu se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria, nu ai voie să croșetezi, fiindcă altfel nu te vei mărita în veci.
Rugăciune
„Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ţie în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Aşa cum Tu ai reuşit să nu te închini la idoli şi la duşmanii lui Hristos, tot aşa ajută-ne să-i biruim pe toţi duşmanii noştri ştiuţi şi neştiuţi.
Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere şi binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă şi să ne despartă de persoanele pe care le preţuim şi le iubim. Aşa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creştinii din Salonic , tot aşa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura şi de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră şi ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin!”
Vizualizari: 1