În fiecare an, la 10 decembrie, celebrăm semnarea Declarației universale a drepturilor omului, care a avut loc în 1948.

 

Tema de anul acesta, „Reducerea inegalităților, promovarea drepturilor omului”, este deosebit de importantă, deoarece pandemia și consecințele socioeconomice ale acesteia au un impact negativ din ce în ce mai mare asupra drepturilor omului, a democrației și a statului de drept, inclusiv asupra spațiului civic. Acestea adâncesc și mai mult inegalitățile preexistente și sporesc presiunea asupra persoanelor aflate în situații vulnerabile, reprezentând o provocare la adresa drepturilor omului la nivel mondial.

 

Drepturile omului, democrația și statul de drept se află în centrul răspunsului UE la pandemia de COVID-19 și al redresării în urma acesteia. Investițiile în drepturile omului, democrație, statul de drept și facilitarea unui spațiu civic sunt esențiale pentru realizarea și reconstruirea unor societăți mai bune pentru generațiile actuale și viitoare. Nimeni nu ar trebui lăsat în urmă și niciun drept al omului nu ar trebui ignorat. UE reamintește că orice restricționări ale drepturilor omului în contextul pandemiei de COVID-19 trebuie să fie strict necesare, proporționate, temporare și nediscriminatorii.

 

Ziua Drepturilor Omului ne reamintește că drepturile omului sunt universale, indivizibile, inalienabile, interdependente și interconectate. Cu toate acestea, ne reamintește și că aceste drepturi nu pot fi considerate de la sine înțelese și că trebuie apărate în permanență. UE va continua să susțină universalitatea drepturilor omului și să dea dovadă de vigilență față de orice încercare de subminare a angajamentelor internaționale. Cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, ne angajăm să ne intensificăm eforturile de a susține persoanele oprimate și amenințate, precum și de a lua cuvântul în apărarea lor, indiferent de locul în care trăiesc. Solidaritatea și sprijinul nostru se adresează în special actorilor societății civile și apărătorilor drepturilor omului, inclusiv celor cu care am colaborat în cadrul Forumului UE-ONG-uri privind drepturile omului din 7-8 decembrie.

 

Pe parcursul anului 2021, în cadrul Planului de acțiune privind drepturile omului și democrația 2020-2024, UE a continuat să consolideze acțiunea la nivel mondial pentru apărarea și revigorarea drepturilor omului în întreaga lume, utilizând pe deplin gama noastră unică de instrumente. Pentru prima dată, UE a impus sancțiuni împotriva unor persoane și entități din China, RPDC, Libia, Sudanul de Sud, Eritreea și Rusia implicate în încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri grave împotriva acestora, în temeiul regimului mondial de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului, adoptat anul trecut. În plus, în 2021, UE a inițiat, în cadrul forurilor pentru drepturile omului ale ONU, cele mai multe inițiative menite să abordeze încălcări ale drepturilor omului în Afganistan, Belarus, Burundi, RPDC, Etiopia, Eritreea și Myanmar/Birmania.

 

De asemenea, UE a extins în continuare sprijinul concret acordat organizațiilor societății civile și apărătorilor drepturilor omului pentru a promova drepturile omului și democrația în întreaga lume prin intermediul unui program tematic specific în valoare de peste 1,5 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, reafirmându-și rolul de lider mondial în acest domeniu.

 

Respectarea drepturilor omului nu este doar un imperativ al demnității umane, ci și o piatră de temelie a democrației, a păcii și securității, precum și a dezvoltării durabile.

 

Autor: Săplăcan Cătălina
Data publicării: 10.12.2021

Sursa: Consiliul Uniunii Europene

Vizualizari: