­čĹëIncident grav la Dej. Un elev de clasa a X-a de la Colegiul National ÔÇťAndrei MuresanuÔÇŁ a fost scuipat si amenintat de alti baieti mai mari, prin gardul scolii. Totul s-a intamplat in timpul pauzei, la doar cativa metri de portarul unitatii de invatamant dar si de profesorul de serviciu, fara ca acestia sa aiba vreo reactie sau sa intervina. Ieri, la doua zile de la incident, politia a intrat pe fir, iar autorii vor fi cercetati pentru amenintare. Acestia sunt 4 elevi de la Grup Scolar Somes, care nu se cunosteau cu victima.

­čĹëAten╚Ťie la informa╚Ťiile false! Ministerul apararii nationale infirma informatia conform careia in Romania s-ar reintroduce serviciul militar obligatoriu sau ca vor fi mobilizati rezervistii, dupa ce in mediul online au aparut tot mai multe dezbateri despre acest lucru.
├Än Rom├ónia, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat ├«ncep├ónd cu data de 1 ianuarie 2007. Pe durata st─ârii de r─âzboi, a st─ârii de mobilizare, precum ┼či pe timpul st─ârii de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie,
Ca atare, reluarea ├«ncorpor─ârilor se poate face DOAR ├«n situa╚Ťia decret─ârii uneia dintre cele trei st─âri , mai mentioneaza reprezentantii mapn.

­čĹëPrim─âria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej deruleaz─â un proiect educa╚Ťional pentru copii ╚Öi tineri la Dej, ├«n preajma debutului prim─âverii.
├Än cadrul proiectului luni, 28 februarie, la Muzeul Municipal Dej, se va desf─â╚Öura un eveniment cu lansare de carte, prezentare de eseuri despre obiceiuri ╚Öi tradi╚Ťii de prim─âvar─â, c├óntece populare ╚Öi proiec╚Ťii de filme documentare.
Intitulat ÔÇ×Semne de prim─âvar─â ÔÇô s─ârb─âtori, obiceiuri ╚Öi simboluri, la trecerea dintre anotimpuriÔÇŁ, evenimentul va debuta la ora 13:30, cu lansarea volumului ÔÇ×Cultura tradi╚Ťional─â din jude╚Ťul Cluj ÔÇô Valea Some╚Öului MicÔÇŁ, ap─ârut la editura ÔÇ×Tradi╚Ťii ClujeneÔÇŁ. Manifest─ârile continu─â de la ora 14:30, printr-o serie de activit─â╚Ťi cu elevii de la Palatul Copiilor Cluj, Structura Dej. Va fi vernisat─â o expozi╚Ťie de fotografie, sub ├«ndrumarea prof. Delia Mure╚Öan, dar ╚Öi o expozi╚Ťie de m─âr╚Ťi╚Öoare, realizate de elevii dejeni, ├«ndruma╚Ťi de prof. Daniela Katona. Tinerii vor citi ╚Öi eseuri despre obiceiuri ╚Öi tradi╚Ťii de prim─âvar─â, dar se vor bucura ╚Öi de c├óntece tradi╚Ťionale, interpretate de un grup de elevi, coordona╚Ťi de prof. Ioana Breda Morar.
Finalul evenimentului va fi marcat prin vizionarea de filme documentare despre tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri din jude╚Ťul Cluj.

­čĹë­čĹëPu╚Ťin peste 5000 de ucrainieni au intrat ieri, ├«n Rom├ónia potrivit Poli╚Ťiei de Frontier─â. De asemenea, niciun refugiat nu a cerut azil politic, motiv pentru care la nivelul localit─â╚Ťilor care se afl─â pe linia frontierei nu s-a instalat inca nicio tab─âr─â mobil─â.
Potrivit Poli╚Ťiei de Frontier─â este o cre╚Ötere cu 120% fa╚Ť─â de miercuri, c├ónd intraser─â ├«n Rom├ónia 2.387 de persoane din Ucraina. Ministrul apararii, vasile dancu, a declarat ieri ca Romania poate gazdui pana la 500 000 de refugiati, dar multi dintre ucrainieni, dupa ce au ajuns in Romania, si-au continuat drumul catre Vest

­čĹëMuzeul Municipal Dej al─âturi de Asocia╚Ťia Terra Dacica Aeterna dau un alt sens istoriei printr-o nou─â colaborare de excep╚Ťie cu Asocia╚Ťia pentru Istorie Vie Alba Iulia.
Astfel, maine┬á perioada antic─â prinde via╚Ť─â prin machete detaliate ale vie╚Ťii ├«n Dacia roman─â. Realizate minu╚Ťios ╚Öi cu detalii ╚Ötiin╚Ťifice, machetele redau imagini vii ale unor confrunt─âri ├«ntre romani ╚Öi daci, a vie╚Ťii ├«n castrele romane ╚Öi nu numai.
Expozi╚Ťia poate fi vizitat─â ├«n Sala de Conferin╚Ťe a MMD, ├«ncep├ónd cu orele 11:00! Totodat─â ├«ntre orele 13:00 ╚Öi 16:00 ve╚Ťi avea ocazia s─â-l cunoa╚Öte╚Ťi pe Andrei Mihai, zis ╚Öi Oroles, unul din arheologii din asocia╚Ťia Tera Dacica Aeterna.

­čĹëComitetul interministerial pentru energie a decis noile m─âsuri de sprijin pentru protejarea popula┼úiei ┼či economiei de efectele cre┼čterii pre┼úurilor la energie ┼či gaze naturale, acestea urm├ónd s─â fie aplicate pe o perioad─â de un an. Astfel, la electricitate pentru clien┼úii casnici se va introduce un tarif social de 0,68 lei/kw cu TVA inclus pentru gospod─âriile cu un consum lunar p├ón─â ├«n 100 de kw. Sunt peste 4 milioane de gospod─ârii care se ├«ncadreaz─â la acest tip de consum.
Premierul a ad─âugat c─â alte 4 milioane de gospod─ârii care au un consum lunar de energie electric─â ├«ntre 100 ┼či 300 de kwh vor beneficia de un tarif de 0,80 lei/kwh cu TVA inclus. In total, impactul pachetului de sprijin este estimat la 3,6 miliarde lei.

­čĹëAst─âzi vremea se mentine frumoas─â si cald─â pentru aceasta perioada, cu cer variabil pe tot parcursul zilei. Temperatura maxima va ajunge la 9-10 grade celsius, iar cea minima va cobori la noapte pana la 0 grade.

 

 

Alex