Anual, 23 aprilie, este ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai importanți sfinți din Calendarul Creştin Ortodox. În semn de renaștere a naturii, un obicei comun în Ziua Sf. Gheorghe este să împodobești casa cu plante.
Potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, peste un milion de oameni din România își sărbătoresc onomastica Sfântul Gheorghe.
Pe lângă semnificațiile religioase, Ziua Sfântului Gheorghe este asociată cu multe obiceiuri și superstiții de primăvară.
Vara păstorilor, care începe la 23 aprilie și continuă până la ziua Sfântului Dumitru (26 octombrie), este începutul anului pastoral.
Obiceiuri și superstiții
Femeile scot sculele de țesut afară în dimineața ajunului Sf. Gheorghe, astfel încât soarele să le lumineze.
Unii se încing cu ramuri verzi ca să nu îi doară mijlocul.
Înainte de răsărit, oamenii se scăldează în apă curgătoare. Prin urmare, oamenii vor rămâne sănătoși tot anul și vor elimina toate bolile.
Se spune că în ziua de Sfântul Gheorghe, strigoaicele te vor lăsa lat dacă ieși cu capul descoperit. Ele ar dormi cu trupul, dar spiritul lor călătorește în univers. Se luptă cu melițele oamenilor și fură laptele vacilor.
Oamenii stau toată noaptea treji, ca să fie vioi şi sănătoşi tot anul.
De Sfântul Gheorghe, se spune că nimeni nu are voie să doarmă peste zi. Se spune că, altfel, vei fi somnoros tot anul, vei lua ”somnul mieilor”.
Cui îi poți spune ”La mulți ani” în această zi
Cel mai des întâlnite prenume masculine sunt:
- Gheorghe
- George
- Georgian
- Gheorghiţă
- Georgel
- Gigi
- Gigel
- Georgică
- Gică
- Ghiţă
Dintre femei, cele mai multe poartă numele
- Georgiana
- Georgeta
- Gheorghiţa
- Gina
- Gherghina
- Geta
- Giorgiana
- Gica
- Ghiorghiţa
- Georgica
- Gicuţa