Șoferii care sunt prinși conducând în timp ce sunt băuți sau drogați pot rămâne fără permis auto timp de până la 10 ani, potrivit unei legi adoptate marți de Camera Deputaților. În plus, instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei pentru acești șoferi. Proiectul a fost inițiat după accidentul care a avut loc în localitatea 2 Mai, în urma căruia doi tineri și-au pierdut viața după ce au fost loviți de un șofer care conducea sub influența drogurilor.

Prin urmare, Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 256 de voturi „pentru” un proiect de lege care prevede ca șoferii prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani.

În plus, dacă șoferii drogați sau băuți provoacă un accident rutier în care victimele decedează, pedeapsa cu închisoarea este între 15 și 25 de ani.

Prevederile esențiale ale proiectului constau în câteva modificări aduse Codului Penal:

  • Articolul 66 din Cod este modificat astfel încât pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi să ajungă până la 10 ani pentru cazurile în care instanța dispune interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule. Pentru toate celelalte infracțiuni, interzicerea exercitării unor drepturi nu poate depăși 5 ani.
  • Articolul 83 este completat cu încă un alineat care prevede că, pentru infracțiunile de conducere fără permis sau sub influența alcoolului sau a altor substanțe, instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. Potrivit legislației penale, amânarea se dispune pentru condamnările care nu depășesc 2 ani de închisoare, pentru persoane care nu au mai fost condamnate penal și care își dau acordul pentru muncă în folosul comunității. Termenul de supraveghere este de 2 ani, astfel că amânarea pedepsei este o procedură chiar mai favorabilă condamnatului decât suspendarea, care are condiții mult mai restrictive și termene mai lungi de supraveghere.

Alte modificări vizează actul normativ prin care este combătut consumul noilor substanțe psihoactive (NSP), așa-numitele „etnobotanice”, anume Legea 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.

„Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a explicat senatorul Robert Cazanciuc, inițiatorul proiectului legislativ.