Foto: Recorder/Facebook

CLANUL MARELUI ALB este titlul reportajului postat pe YouTube și care a adunat peste 1.300.000 de vizualizări într-o singură zi.

 

Reportajul are aproape 52 de minute, în care jurnaliștii s-au infiltrat în interiorul sistemului, folosind o identitate ascunsă pentru a obține un răspuns în ceea ce privește fondurile publice și felul în care Biserica le administrează.

 

„Biserica Ortodoxă este una dintre cele mai puternice și mai influente organizații din România. O instituție care, în contrast cu misiunea sa spirituală, și-a construit un adevărat imperiu financiar ale cărui mecanisme de funcționare rămân în mare parte necunoscute pentru muritorii de rând și pentru instituțiile de control ale statului.

 

Asta deși o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei primiți numai de la Guvern și din bugetul Capitalei în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel.

 

După mai multe încercări în care Biserica a refuzat să ne răspundă la orice întrebare legată de felul în care administrează fondurile publice, am decis să ne infiltrăm în interiorul sistemului folosind o identitate ascunsă.

 

La capătul a opt luni de documentare, am descoperit o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o mega-afacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici. Toată acestea rețea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc Marele Alb.

—————

Recorder este o publicație online construită de o echipă de jurnaliști în jurul acestor principii: jurnalism onest, făcut cu pasiune și pus în serviciul public.”, este textul asociat reportajului de pe YouTube, postat de Recorder.

 

VIDEO CU REPORTAJUL:

Reacțiile nu au întârziat să apară, dar un mesaj puternic a fost cel transmis de îndrăgitul prezentator de televiziune, Dan Negru:

„Fă ce spune popa, nu ce face popa” e o vorbă de când lumea. Aș fi pus-o motto-ul reportajului celor de la Recorder.
Cunosc profesori proști dar cred in educație, știu medici șpăgari dar cred in medicină, cunosc preoți admirabili,cu har, dar cunosc și preoți care au doar un job.
Despre asta e și biserica !
In 1806 s-au întâlnit cardinalul Consalvi și Napoleon și împăratul i-a spus preotului :
„Știți că nu-mi stă nimic in cale, pot să distrug pe cine vreau, oameni, lucruri, instituții și-n curând voi distruge biserica”
Cardinalul i-a răspuns :
„V-ați osteni in zadar. Ați pierde. N-am reușit noi, preoții, să distrugem biserica lui Iisus in atâtea secole cu toate păcatele și slăbiciunile noastre. Nu veți reuși , Majestate !”
“Fără credință, omul rămâne un simplu animal rațional care vine de nicăieri și se-ndreaptă către nicăieri.”-Petre .Ț. -”

 

Autor: Cătălina Săplăcan

Data publicării: 14.10.2021