FOTO: Getty Images

Comitetul Naţional de Situaţii de Urgenţă şi Guvernul au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă organizată pe 27 mai 2021 noile măsuri de relaxare în vigoare de la 1 iunie. Ele dau speranţă organizatorilor de concerte, dar şi celor care așteaptă cu nerăbdare să participe la astfel de evenimente. Există astfel posibilitatea de a organiza concerte, dar cu o condiție, aceștia să fie vaccinaţi.

Se pun bazele legale pentru a organiza festivaluri ca UNTOLD, Electric Castle şi alte mari evenimente, cât şi concerte precum cel Slipknot în luna iulie. Începând cu data de 1 iunie 2021, concertele şi orice alt tip de spectacole vor putea fi organizate cu până la 1000 de participanţi. Aceştia trebuie să fie vaccinaţi anti-Covid, să aibă test PCR negativ sau să fi trecut prin boală. Limita de persoane dispare dacă toți participanţii sunt vaccinaţi cu ambele doze.

Aceleaşi condiţii sunt impuse şi la competiţiile sportive. Vor exista şi noi condiţii pentru evenimentele private: nunţi, botezuri şi altele iar masca nu va mai fi obligatorie în locurile de muncă dacă toţi sunt vaccinaţi şi sunt cel mult 5 persoane în acelaşi spaţiu.

Tot de la 1 iunie se redeschid cluburile, discotecile şi sălile de jocuri, dar doar pentru persoanele vaccinate. Programul poate ţine pentru cluburi şi discoteci de la ora 05:00 până la ora 24:00, la 50% şi respectiv 70% din capacitate, dar au acces doar persoanele vacciante anti Covid cu ambele doze.

Restaurantele şi cafenelele vor fi deschise la 70% din capacitate, în localităţile în care rata de infectare nu depăşeşte 3 la mia de locuitori.

La conferinţa de presă Raed Arafat a declarat că persoanele de la intrare vor trebui să se asigure că participanţii au fie pe hârtie, fie pe telefon adeverinţa de vaccinare, iar dacă totul va merge bine vom mai avea un prag de relaxare la 1 iulie şi la 1 august 2021.

 

Autor: Cătălina Săplăcan