Ajung la urechile noastre multe tragedii, dar intervenția din 30 ianuarie, ne-a rupt sufletul.
Ce poate fi mai tragic de atât… trei frați, de 2, 3 și 6 ani, au fost găsiți intoxicați cu fum, în București.
Cei trei copii nu au mai putut fi salvați…
Pe fondul lipsei de supraveghere, copiii au devenit principalele victime ale incendiilor produse la locuințe. În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului.
IGSU face apel la părinți să manifeste prudență maximă în această perioadă și să respecte regulile de prevenire a incendiilor.
Pentru ca astfel de situaţii tragice să nu se mai producă, readucem în atenţia opiniei publice importanţa supravegherii copiilor, precum şi necesitatea respectării principalelor reguli de apărare împotriva incendiilor la locuinţe:
  • Nu lăsaţi niciodată mijloacele de încălzire (sobele cu sau fără acumulare de căldură, radiatoarele electrice) în funcţiune sau nesupravegheate;
  • Nu utilizaţi mijloacele de încălzire cu defecţiuni sau deteriorate;
  • Nu apelaţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice sau cu gaze;
  • Curăţaţi şi verificaţi coşurile de fum, apelând doar la personal autorizat; aceste operaţiuni se recomandă a fi făcute de două ori pe an, obligatoriu înainte de începerea sezonului rece.
Apelați la rude sau vecini atunci când sunteți nevoiți să părăsiți locuința, chiar și pentru o perioadă scurtă!
Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău! Ești direct responsabil pentru asta!
Incendiile la locuințe curmă vieți.
O altă categorie vulnerabilă o reprezintă vârstnicii.
Ieri, 31 ianuarie, un bărbat de 89 de ani și-a pierdut viața în incendiul care i-a cuprins locuința.
Mijloacele de încălzire cu defecțiuni, utilizarea coșurilor de fum cu fisuri ori crăpături sau amplasarea materialelor combustibile în apropierea acestora pot genera adevărate tragedii.
Aveți grijă de părinții și bunicii voștri! Ajutați-i să curețe coșurile de fum. Discutați cu ei și insistați asupra modului de utilizare a aragazului pentru a se încălzi, a sobelor ori a lumânărilor lăsate aprinse peste noapte.
Vizitați-i pe bătrânii singuri! Poate au nevoie de ajutor!
NU UITAȚI!
❗Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
Sursa: -imagine din arhivă-/IGSU